fbpx
NaslovnicaCrna GoraSjutra intenzivne padavine i jak vjetar

Sjutra intenzivne padavine i jak vjetar

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori sjutra se očekuju intenzivne padavine i jak južni vjetar, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i upozorili sve učesnike u sistemu zaštite i spašavanja da podignu nivo operativne spremnosti.

Iz MUP-a su kazali da je Direktorat za zaštitu i spašavanje upozorenje poslao na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

Kako su naveli, shodno izvještaju i upozorenju ZHMS-a, sjutra se očekuje dejstvo ciklonske aktivnosti sa centrom u oblasti Đenovskog zaliva, koje će u Crnoj Gori usloviti intenzivne padavine.

“Kao posljedica dejstva ciklona, kratkotrajno na području Crne Gore, posebno u planinskom zaleđu Jadrana i regiona Orjena, u centralnim predjelima i prema sjeveru i sjeveroistoku, očekuje se jaka kiša, a od sredine dana posebno na sjeverozapadu u planinama intenzivnije sniježne padavine, moguće i sniježne mećave”, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su rekli da je u južnom Jadranu i uz obalu moguće formiranje olujno-grmljavinskih oblaka sa uslovima lokalne kratkotrajno olujne vremenske nepogode.

“U nedjelju ujutru, odnosno tokom noći subota na nedjelju, i nedjelju popodne očekuju se jaki udari južnog vjetra, posebno uz obalu i u višim predjelima na sjeveru, kratkotrajni udari vjetra imaće olujni karakter”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da su kao posljedica te prognostičke meteorološke situacije i kratkotrajno obilne količine vode, kao i otapanja od prethodnog snijega, lokalno mogući bujični problemi, prvenstveno na bujičnim tokovima i u urbanim sredinama.

“Na saobraćajnicama i potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni, posebno gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati i gdje je narušena prirodna povezanost”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su rekli da ta meteorološka situcija potencijalno može da utiče na normalno funkcionisanje infrastrukturnih sistema.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...