fbpx
NaslovnicaCrna GoraSistem zaštite i spašavanja spremno dočekuje požarnu sezonu

Sistem zaštite i spašavanja spremno dočekuje požarnu sezonu

Podgorica, (MINA) – Sistem zaštite i spašavanja spremno dočekuje požarnu sezonu, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i pozvali građane da poštuju preporuke nadležnih službi.

Državni sekretar u tom resoru Zoran Miljanić je, povodom sastanka sa komandirima i ostalim predstavnicima crnogorskih službi zaštite i spašavanja, kazao da su svi činioci sistema, u okviru nadležnosti i odgovornosti koje imaju, preduzeli adekvatne pripreme za požarnu sezonu.

“Apelujemo na građane da nam budu partneri u zaštiti od požara i da poštuju preporuke nadležnih službi i tako daju doprinos zaštiti od požara, jer je riječ o očuvanju zajedničkih vrijednosti i dobara, odnosno o zajedničkoj odgovornosti”, kazao je Miljanić.

On je rekao da očekuju da će ukupni resursi sistema zaštite i spašavanja biti dovoljni da odgovore na sve eventualne izazove, dodajući da istovremeno i intenzivno rade na njihovom poboljšanju i modernizaciji.

„Posjedujemo dva protivpožarna aviona i jedan helikopter Avio-helikopterske jedinice MUP-a, tri helikoptera Vojske Crne Gore, a u sezonu ulazimo sa oko 600 profesionalnih vatrogasaca–spasilaca, kojima je na raspolaganju oko 180 vozila, i sa 150 dobrovoljnih vatrogasaca koji imaju 15 vozila“, naveo je Miljanić.

On je istakao da ne sumnja u profesionalnost i hrabrost svih ljudi u sistemu zaštite i spašavanja i u njihovu spremnost da kao i ranije djeluju kada god je to potrebno.

Kako je saopšteno iz MUP-a, na današnjem sastanku istaknuta je potreba da nadležne inspekcije na državnom i lokalnim nivoima narednih dana djeluju preventivno, odnosno da pojačaju aktivnosti u cijeloj državi.

Najčitanije