fbpx
NaslovnicaCrna GoraSindikat medija: Novinarima omogućiti da rade slobodno i bez strah

Sindikat medija: Novinarima omogućiti da rade slobodno i bez strah

Podgorica, (MINA) – Novinarima se mora omogućiti da svoj posao rade slobodno i bez straha, saopštili su iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG), navodeći da su u prethodnih sedam dana napadnuta četiri novinara.

Kako je saopšteno iz SMCG, crnogorski novinari rade pod konstantnim pritiscima, što dokazuju i nedavna dešavanja.

“Čak četiri novinara i novinarke bili su izloženi različitim prijetnjama i pritiscima tokom prethodnih sedam dana, isključivo zbog bavljenja svojim poslom”, kazali su oni.

Iz SMCG oštro su osudili sve vrste pritisaka na rad poslenika javne riječi, bez obzira da li oni dolaze od političara, javnih ličnosti ili građana, navodeći da se novinarima mora omogućiti da se svojim poslom bave slobodno i bez straha.

“Novinari Vuk Vujisić i Borko Ždero nedavno su bili mete prijetnji građana zbog izvještavanja o eksploataciji šljunka na Morači, dok je novinarka Nikoleta Rakočević verbalno napadnuta u Mojkovcu, ponovo zbog medijskog izvještavanja o predizbornim aktivnostima u tom gradu”, kazali su iz SMCG.

Oni su naveli i da je novinar Nenad Zečević pozvan da svjedoči u Višem tužilaštvu zbog pisanja o bezbjednosnom sektoru, što se, kako su rekli, može doživjeti kao pritisak zbog neslaganja za izvještavanjem.

“U dosadašnjem toku ove godine registrovano je čak 25 napada, prijetnji i pritisaka na novinare i novinarke, što je apsolutni rekord broja incidentnih situacija i još jedan pokazatelj da medijski radnici u Crnoj Gori rade pod konstantnim rizikom od napada, prijetnji i pritisaka”, kaže se u saopštenju.

U SMCG smatraju da su najavljene izmjene Krivičnog zakonika u dijelu pojačavanja krivično-pravne zaštite, prijeko potrebne i apeluju na nadležne institucije i poslanike da u što skorijem periodu budu usvojene.

“Osim toga, neophodno je raditi i na izradi sveobuhvatne analize rizika rada novinara i novinarki sa jasnim protivmjerama za njegovo smanjenje i suzbijanje, na čemu će SMCG, u saradnji sa nadležnim institucijama i partnerima, raditi u narednom period”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije