fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠćekić: Jačanje povjerenja u javno zdravstvo imperativ

Šćekić: Jačanje povjerenja u javno zdravstvo imperativ

Podgorica, (MINA) – Jačanje povjerenja u javno-zdravstveni sistem imperativ je Ministarstva zdravlja, poručio je resorni ministar Dragoslav Šćekić.

On je, na konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati u zdravstvenom sektoru, podsjetio da su na početku mandata kao ključne reforme definisali unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite za sve građane, poboljšanje uslova rada svih zaposlenih i stvaranje uslova za podizanje njihovog standarda.

„Naš imperativ je jačanje povjerenja u javno-zdravstveni sistem. U obavljanju veoma složenog posla rukovodili smo razvojem otvorenog i dobro organizovanog resora, težeći uspješnom i odgovornom upravljanju, sa osnovnim ciljem da izgradimo kvalitetan, dostupan i održiv sistem“, rekao je Šćekić.

On je kazao da su ponosni na višemilionske projekte i investicije koje su, kako je naveo, vidljivi na svakom koraku.

„U ovom momentu preko 50 miliona EUR. U svakom gradu gradi se, obnavlja ili je već obavljen proces unapređenja uslova za pružanje zdravstvene zaštite“, naveo je Šćekić.

On je kazao da je sve to bilo moguće zahvaljujući prije svega razumijevanju Vlade i ministara koji su shvatili neophodnost ulaganje u zdravstveni sistem.

„Rezultat našeg zajedničkog zalaganje je buždet za zdravstvo od 386 miliona EUR za ovu godinu, što je najveći iznos ikada izdvojen za ovu oblast u Crnoj Gori“, dodao je Šćekić.

On je istakao da je dug Fonda za zdravstveno osiguranje, koji je iznosio preko 50 miliona, prvi put izmiren, i dodao da su stvoreni uslovi za uštedu od preko 20 miliona EUR.

„Zajednički cilj svih u zdravstvenom resoru, bio je i ostaće dostupan i kvalitetan zdravstveni sistem po mjeri građanina“, rekao je Šćekić.

On je naveo da su na putu ka tom cilju izmijenili, unaprijedili i donijeli nova normativna akta.

„Među kojima posebno izdvajam Zakon o zdravstenoj zaštiti, u koji su inkorporirane najbolje prakse u korist pacijenta, ljekara i ostalih zaposlenih“, dodao je Šćekić.

On je poručio da je reformski proces dugotrajan i da im predstoji još više zalaganja i rada.

Premijer Dritan Abazović rekao je da se nakon 50 godina u Crnoj Gori počelo sa gradnjom novih klinika i ostalih objekata neophodnih za sektor zdravstva.

„Nijedna opština neće biti izostavljena iz ciklusa investicija ili eventualno rekonstrukcije postojećih objekata“, rekao je Abazović.

On je zahvalio Ministarstvu zdravlja što, kako je naveo, nijesu zaboravili osnovni segment zdravstvene zaštite – kadar koji radi unutar sistema.

„To znači da mi možemo da imamo najsavremenije bolnice na svijetu, najbolje objekte, ali ukoliko ne budemo imali kadra, sve će nam biti uzalud“, rekao je Abazović.

Kako je naveo, cilj je poboljšanje materijalnog statusa svakog zaposlenog unutar zdravstvenog sistema.

„Ne smije da se desi da Crna Gora nema strategiju da adekvtno nadoknadi sve zdravstvene radnike, govorim i o medicinskom i nemedicinskom kadru“, poručio je Abazović.

On je kazao da se ne može računati da Crna Gora bude ozbiljna evropska država ukoliko ne bude imala zdravstvenu zaštitu na visokom nivou.

Predsjednik Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom, Vladislav Vujković, zahvalio je Ministarstvu na obezbjeđivanju lijeka trikafta.

„Neka ova naša priča bude mjera kako ubuduće treba da se rješavaju problemi ovih i drugih kategorija bolesnika. U tom treba svi da učestvujemo udruženo“, kazao je on.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije