fbpx
NaslovnicaCrna GoraSantander: Vlada ima šansu da napravi ogroman napredak ka EU

Santander: Vlada ima šansu da napravi ogroman napredak ka EU

Podgorica, (MINA) – Crnogorska Vlada ima šansu da, kroz intenziviranje reformi u oblasti dječje, socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja i monitoringa prava djeteta, napravi ogroman napredak ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), smatra šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Kako je saopšteno iz Vlade, ministarka evropskh poslova Maida Gorčević danas je imala sastanke sa Santanderom i ambasadorkom Češke Janinom Hrebičkovom.

Navodi se da su Gorčević i Santander razgovarali o saradnji u vezi sa pristupanjem Crne Gore EU, kao i mogućnostima koje se na tom putu Crnoj Gori otvaraju.

“Posebno su se osvrnuli na partnerstvo Vlade i UNICEF-a koje ima za cilj unapređenje prava djece u Crnoj Gori, shodno preporukama iz predstojećeg Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore za ovu godinu”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Gorčević i Santander su se složili da je neophodno da se u relevantnim ministarstvima osnaži rad na razvoju stateških instrumenata Evropske unije, kao što su EU programi Garancije za djecu i mlade.

To će, prema njihovoj ocjeni, Crnoj Gori omogućiti da uskladi izdvajanja iz domena javnih finansija sa dostupnim EU sredstvima za reforme u oblasti prava djeteta.

„Ova Vlada ima šansu da kroz intenziviranje reformi u oblasti dječje, socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja i monitoringa prava djeteta uz podršku EU i UNICEF-a, kao i kroz ulaganje adekvatnih sredstava u pomenute reforme iz državnog budžeta u naredne četiri godine, napravi ogroman napredak ka članstvu u EU”, smatra Santander.

On je rekao da istovremeno, na taj način, 44. Vlada ima šansu da podrži svako dijete da raste u bezbjednom, porodičnom okruženju, da ima pristup kvalitetnom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti i da postane produktivan građanin 21. vijeka.

Gorčević je, u razgovoru sa Hrebičkovom, istakla da prioritet rada 44. Vlade predstavlja intenziviranje reformskih aktivnosti na putu prema EU s ciljem unapređenje kvaliteta građana.

Ona je zahvalila na prijateljskoj podršci Češke na putu ka EU, dodajući da očekuje da Crna Gora i u narednom periodu može računati na iskustvo te države.

Hrebičkova je poručila da Crnu Goru očekuju zahtjevne reforme u pravcu finalizacije svog evropskog puta i da, u tom dijelu, može računati na punu podršku prijateljske Češke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije