fbpx
NaslovnicaCrna GoraSantander: Efikasnije trošiti budžet obrazovanja

Santander: Efikasnije trošiti budžet obrazovanja

Podgorica, (MINA) – Budžet obrazovanja treba efikasnije trošiti, kako bi kvalitetno obrazovanje bilo dostupno svoj djeci, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Ministarstvo prosvjete i Predstavništvo UNICEF-a organizovali su danas u Podgorici Treći donatorski koordinacioni sastanak za sektor obrazovanja, u cilju podrške tekućim i dugoročnim potrebama za unapređenje nivoa kvaliteta, pravičnosti i dostupnosti obrazovanja u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Santander je istakao da hitno treba obezbijediti sredstva za finansiranje novih školskih objekata i adekvatno opremanje svih škola novim tehnologijama, kao i redovno stručno usavršavanje svih nastavnika.

On je kazao da se, za smanjenje siromaštva u Crnoj Gori, mora pružiti kvalitetno obrazovanje svoj djeci iz siromašnih porodica, romskoj i djeci sa smetnjama u razvoju, i to od prvih godina života.

“Da bi se ove preporuke sprovele, neophodno je efikasnije trošiti budžet obrazovanja. Ulaganje u obrazovanje nije trošak, već najbolja investicija u razvoj jedne zemlje”, rekao je Santander

Premijer Dritan Abazović istakao je da su reforma obrazovnog sistema, njegovo unaprijeđenje i strateško planiranje u sektoru obrazovanja, ali i neophodnost njegove decentralizacije, postavljeni kao prioriteti 43. Vlade.

“Naredna godina biće godina realizacije brojnih projekata izgradnje i adaptacije preškolskih i školskih objekata i direktnog ulaganja u poboljšanje obrazovne infrastrukture, a time i kvaliteta uslova za obrazovanje djece u Crnoj Gori”, rekao je Abazović.

On je kazao da je crnogorski sektor obrazovanja odgovoran za šestinu populacije, odnosno oko 120 hiljada djece.

“I upravo tu su skoncentrisane sve naše nade i perspektive da Crnu Goru pozicioniramo kao društvo znanja, kao stabilnu i inovativnu ekonomiju, sa snažnom privredom i kredibilnim institucijama“, zaključio je Abazović.

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Ingve Engstrom istakao je da je obrazovanje temelj demokratije i ključno za ekonomski rast i zapošljavanje.

On je kazao da je EU snažan partner i najveći donator Crne Gore kada je u pitanju modernizacija obrazovnog sistema.

„Obezbijedili smo milione EUR podrške iz Instrumenta pretpristupne pomoći, kao i drugih programa poput Zapadnobalkanskog investicionog okvira, Erazmusa i Evropske fondacije za obuku”, rekao je Engstrom.

Kako je naveo, sada je vrijeme da Crna Gora usvoji plan za široki niz obrazovnih reformi s fokusom na unapređenje inkluzivnog obrazovanja i pristupa kvalitetnom obrazovanju, na svim obrazovnim nivoima.

“EU će nastaviti da podržava reformske procese u zemlji, u saradnji s UNICEF-om i drugim međunarodnim partnerima“, naglasio je Engstrom.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović rekao je da su investicije u infrastrukturu, obuku i sredstva za rad u Crnoj Gori na nivou od 15 odsto ukupnog budžeta opredjeljenog za obrazovanje.

„To je ono što moramo da mijenjamo, jer je nedostatak investicija u korelaciji sa lošim obrazovnim ishodima, ishodima ispod očekivanja i potencijala učenika”, kazao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, za unapređenje obrazovne infrastrukture potrebno je znati u kakvom je ona stanju.

“Gdje nam nedostaje škola i vrtića, gdje se postojeći kapaciteti mogu unaprijeđivati i dograđivati, a gdje se neiskorišćeni mogu bolje upotrijebiti“, kazao je Vojinović.

Kako je naveo, zato je Ministarstvo prosvjete u ovoj budžetskoj godini odlučilo da započne proces procjene školske infrastructure i za inicijalnu fazu izdvojilo 300 hiljada EUR, što je malo manje od polovine neophodnog finansijskog okvira.

“To je strateški iskorak u pravcu koji obrazovnom sektoru treba da omogući sistemsko, na činjenicama zasnovano planiranje investicionih ciklusa, da omogući efektivno i racionalno zaduživanje u svrhu unaprjeđenja kvaliteta obrazovanja, ali i da programski planira budžetske kontribucije”, kazao je Vojinović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije