fbpx
31.2 C
Podgorica
August 19, 2022.
NaslovnicaCrna GoraSačuvaće mir i bezbjednost svakog građanina

Sačuvaće mir i bezbjednost svakog građanina

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) sačuvaće mir i bezbjednost svakog građanina, bez obzira na vjeru i naciju, poručio je resorni ministar Mevludin Nuhodžić, navodeći da će upotrijebiti sva zakonska sredstva da pronađu počinioce krivičnih djela koja udaraju na temelj Crne Gore.

Nuhodžić je tokom radne posjete Pljevljima poručio da se ozbiljno radi na istragama i da je najveća odgovornost na onima koji su, kako je kazao, nacionalističkim istupima stvorili atmosferu za ono što se događa u tom gradu.

„U Pljevljima sam da poručim našim građanima da ozbiljno radimo na istragama i da ćemo upotrijebiti sva zakonska sredstva da pronađemo počinioce gnusnih krivičnih djela koja udaraju na temelj Crne Gore”, naveo je Nuhodžić.

On je rekao da istražuju ima li nalogodavaca.

“Ali i da ocijenim da ih ne mora biti ako je neko tokom kampanje kontinuirano stvarao atmosferu da se pripadnicima manjina ovo dogodi”, naveo je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, na onima koji se zalažu za “podizanje spomenika fašistima, uzvikuju nacionalističke parole, pjevaju nacionalističke pjesme i bodre druge da to čine, leži najveća odgovornost za ova događanja, jer stvaraju atmosferu za ovo”.

“To je uzročno-posljedična veza, koja se ne može ignorisati ni prikriti neargumentovanim tvrdnjama o navodnim djelima tajne policije”, kazao je Nuhodžić.

On je istakao da su napadi na svakog građanina po osnovu nacije i vjere napadi na multinacionalni i multivjerski sklad, što je najveće bogatstvo koje ima Crna Gora i po čemu je prepoznatljiva u regionu i šire.

Nuhodžić je kazao da nikome ne smije biti dozvoljeno da ruši ono što je vjekovima građeno, osujeti multietnički sklad, niti da pokoleba povjerenje manjinskih naroda u državu.

Kako je naglasio, Crna Gora je i ranije znala izaći na kraj sa ovakvim pojavama.

Nuhodžić je istakao da je Crna Gora danas jaka, snažnija od onih koji žele da naruše istinski suživot i toleranciju u državi, “koje ne želimo i nećemo da se odreknemo”.

“Crna Gora je naša zajednička kuća, iz koje se nećemo seliti! I danas, iz Pljevalja, poručujem svim građanima: sačuvaćemo mir, sigurnost i bezbjednost svakog građanina i građanke, bez obzira na vjeru i naciju”, naveo je Nuhodžić.

On je pozvao na mir, slogu i toleranciju.

“Da poštujemo jedni druge, prijatelje, komšije – jer razlike nijesu i ne treba da budu usud našeg življenja, već najuzvišenija i najsvetija vrijednost koju treba da čuvamo i sačuvamo svi mi koji živimo u Crnoj Gori. Naš zajednički život je svetinja svih nas“, poručio je Nuhodžić.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Pljevlja Muriz Muslić kazao je da Islamska zajednica ima puno povjerenje u državu i državne organe da će svi incidenti biti procesuirani i da će vinovnici odgovarati.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović rekao je da su na sastancima analizirana sva dešavanja i da je na sastanku sa uglednim Pljevljacima Bošnjacima-Muslimana garantovana sigurnost svim građanima.

„Tako da nema potrebe da se bilo ko organizuje u dijelu obezbjeđivanja vjerskih objekata i vjerskih institucija, već je to državni posao”, kazao je Golubović.

On je poručio da će država dati sve od sebe da bezbjednost svih institucija i svih koji u njima borave ne dođe u pitanje.

Najčitanije

policija

Za 24 sata 15 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori u posljednja 24 sata, dogodilo se 15 saobraćajnih...