fbpx
NaslovnicaCrna GoraRTCG je javni servis svih građana

RTCG je javni servis svih građana

Podgorica, (MINA) – Radio Televizija Crne Gore (RTCG) je javni servis svih građana, pa i manjinskih naroda koji finansiraju njegov rad, ocijenjeno je Bošnjačke stranke (BS), povodom inicijative generalnog direktora Božidara Šundića da se njen naziv preimenuje u Crnogorska Radio Televizija.

U BS su, kako su kazali, iznenađeni ovom najavom Šundića.

»Podsjećamo Šundića da je kuća na čijem je čelu javni servis svih građana Crne Gore, pa i manjinskih naroda. Zbog toga i čudi namjera da se mijenja naziv u ovom pravcu, iako je opšte poznato da je Crna Gora građanska država i da građani Crne Gore, pripadnici različitih etničkih grupa finansiraju rad Javnog servisa«, poručuje se u saopštenju.

Oni su rekli da ne žele da ulaze u razloge zašto je Šundić baš sada izabrao momenat da inicira promjenu imena, vjerujući da je na takvu njegovu odluku uticala praznična euforija povodom jubileja RTCG.

»Smatramo da je Šundić prije nego se odlučio da javno saopšti ovakvu inicijativu, koja u prvi plan stavlja jedan narod, što je suprotno Ustavu Crne Gore, trebao razmisliti o suštinskim promjenama unutar RTCG, a koje se odnose na programski, urednički i kadrovski sadržaj, kada su nacionalne manjine i konkretno Bošnjaci u pitanju«, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da BS nije i neće odustati od inicijativa da u okviru programa javnog servisa budu ravnopravno zastupljeni sadržaji iz kulture, tradicije i prošlosti bošnjačkog i ostalih manjinskih naroda.

»Tražili smo i tražimo formiranje posebnih redakcija kao i uredničkih timova za realizaciju ovih sadržaja«, kaže se u saopštenju.

Oni su tražili veću zastupljenost stručnog i kompetentnog novinarskog i uređivačkog kadra iz redova bošnjačkog naroda.

»Vjerujemo da su takve inicijative mnogo prioritetnije da budu u vrhu agende menadžmenta javnog servisa, kako bi javni servis bio servis svih građana Crne Gore, koji uostalom i finansiraju rad ove medijske kuće, u kojoj se na prstima ruke može nabrojati broj zaposlenih iz redova bošnjačkog naroda, od ukupno 720 zaposlenih«, poručili su iz BS.

»Vjerujući da je ideja o promjeni imena RTCG rezultat euforične ishitrenosti, svim zaposlenima i menadžmentu javnog servisa čestitamo veliki jubilej, 75 godina postojanja radija i 55 godina postojanja televizije, uz želju da javni servis bude medijska kapija svih građana Crne Gore«, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

policija

Policija ispituje napad na medicinske radnike u Nikšiću

Podgorica, (MINA) – Policija ispituje slučaj u kome su napadnuti i lakše povrijeđeni medicinski...