fbpx
NaslovnicaCrna GoraRješenje Vlade o prestanku mandata Brđaninu nezakonito

Rješenje Vlade o prestanku mandata Brđaninu nezakonito

Podgorica, (MINA) – Upravni sud poništio je rješenje Vlade kojim je direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu utvrđen prestanak mandata prije isteka vremena na koje je postavljen.

Vlada je Brđanina sa funckije direktora Uprave policije razriješila 30. marta.

Iz Upravnog suda su naveli da je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić Vladi podnio predlog za prestanak mandata direktoru policije, prije isteka vremena na koje je postavljen, na osnovu Zakona o državnim službenicima i namještenicima, u vezi sa Zakonom o unutrašnjim poslovima.

„Kao razlog za prestanak mandata, navedeno je da je Specijalno državno tužilaštvo uhapsilo više policijskih službenika, među kojima i vršioca dužnosti pomoćnika dorektora policije, što je narušilo rad i funkcionisanje policije“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je kao razlog navedeno i da je Vijeće za nacionalnu bezbjednost, na sjednici održanoj 28. marta prošle godine, konstatovalo da je stanje u bezbjednosnom sektoru sa akcentom na Upravu policije loše i da je „stanje u radu organa loše”.

„Postupajući po predlogu ministra unutrašnjih poslova, Vlada je na sjednici 30. marta ove godine donijela pobijano rješenje, primjenom člana 16 Zakona o unutrašnjim poslovima, u vezi člana 60 stav 1 alineja 5 i člana 60a Zakona o državnim službenicima i namještenicima, u potpunosti prihvatajući razloge iz predloga za razrješenje tužioca“, navodi se u saopštenju.

Upravni sud je ocijenio da je Vlada, prilikom donošenja rješenja, pogrešno primijenila odredbu člana 60a Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koja se odnosi na posebne slučajeve razrješenja starješine organa uprave, s obzirom na to da Uprava policije nije samostalan organ uprave.

Navodi se da je Uprava policije, u smislu Zakona o unutrašnjim poslovima, organizaciona jedinica Ministarstva, na šta upućuje i Uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave kojom su predviđeni organi uprave, među koje nije Uprava policije.

„Kako se, shodno članu 16 stav 1 Zakona o unutrašnjim poslovima, na prava, obaveze, odgovornosti i prestanak mandata direktora policije primjenjuju odredbe tog zakona i Zakona o državnim službenicima i namještenicima, to su relevantne odredbe za konkretni prestanak mandata“, kazali su uz Upravnog suda.

Oni su naveli da mandat može prestati prije isteka vremena, na osnovu odredbih iz tih zakona, i to ako nadležni odbor Skupštine ne prihvati poseban izvještaj o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

O tome, kako su kazali iz Upravnog suda, nadležni odbor obavještava ministra koji može pokrenuti postupak razrješenja direktora policije prije isteka vremena na koje je postavljen.

Iz Suda su pojasnili da postupak razrješenja može biti pokrenut ako je osoba osuđena na bezuslovnu kaznu zatvora, ako je osuđena za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti u državnom organu, ako mu je izvršnim rješenjem izrečena disciplinska mjera prestanka radnog odnosa i u drugim slučajevima propisanim posebnim zakonom.

Navodi se da je Upravni sud našao da razlozi za prestanak mandata kojima se Vlada rukovodila u pobijanom rješenju, nemaju osnov u propisima.

Iz Upravnog suda su kazali da iz spisa predmeta ne proizilazi da Odbor za bezbjednost i odbranu nije prihvatio izvještaj Brđanina, niti je utvrđeno postojanje razloga za prestanak mandata razrješenjem iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

„Razlozi koji su navedeni u rješenju tuženog, i to oni koji se odnose na navodni izostanak adekvatnog rukovođenja organom, nastupanje štetnih posljedica po sistem bezbjednosti, da je narušen rad i doveden u pitanje ugled Uprave policije, pozivanje na „zaključke Vijeća za nacionalnu bezbjednost“ (o čemu u spisima ne postoje materijalni dokazi), ne predstavljaju zakonske razloge za prestanak mandata prije isteka vremena“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Upravni sud utvrdio i da se u konkretnom slučaju nije mogla primijeniti odredba člana 60a Zakona o državnim službenicima i namještenicima, jer je njom regulisano razrješenje starješine organa.

„Kako Uprava policije nije organ uprave, tužilac ne spada u kategoriju starješine uprave“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

PES predao listu za izbore u Andrijevici

Podgorica, (MINA) – Pokret Evropa sad (PES) predao je Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Andrijevice...