fbpx
NaslovnicaCrna GoraRješenja samo za osnovna pitanja 

Rješenja samo za osnovna pitanja 

Podgorica, (MINA) – Novim portalom Glas građana e-Peticije uspjela su da se riješe samo osnovna pitanja, dok i dalje postoje ozbiljna ograničenja u obezbjeđenju dvosmjerne komunikacije između građana i Vlade, smatraju u nevladinoj organizaciji Grin houm /Green Home/.

Portal www.epeticije.gov.me ponovo je aktivan od 2. aprila, a odlukom Vlade broj potrebnih potpisa smanjen je sa šest hiljada na tri hiljade.

Izvršna direktorica Grin houma, Nataša Kovačević, smatra da takva odluka Vlade neće doprinijeti većem aktiviranju građana da na taj način pokušaju da dođu do rješenja problema koje identifikuju u društvu.

„Koncept e-peticije predstavlja izuzetan potencijal za bolju komunikaciju između građana i nadležnih ministarstava, koji donosi učešće većeg broja građana u procesu donošenja odluka i uvođenju neposredne demokratije u društvu“, kazala je Kovačević agenciji MINA.

Ona je navela da je svaki građanin Crne Gore na taj način u mogućnosti da artikuliše problem i pokrene peticiju na jednostavan način, gdje se dalje u jednom javnom prostoru tema može diskutovati, davati mišljenja i predlagati zakonska rješenja.

„Sigurno da će platforma, zbog olakšanog pristupa prikupljanju podrške i smanjenju broja potrebnih potpisa biti nešto više korištena od NVO, ali se ne očekuje bitno veće učešće građana“, smatra Kovačević.

Prema njenim riječima, razlog za izostanak aktivnog učešća građana u vladinom donošenju odluka je nedovoljna motivisanost.

Kovačeviće je podsjetila na izvještaj RCC, Balkanski barometar za 2017. godinu, koji pokazuje da 45 odsto ukupnog stanovništva u regionu čak i ne raspravlja međusobno o vladinim odlukama, samo pet odsto komentariše Vladine odluke na društvenim mrežama, a tri odsto je učestvovalo u javnim raspravama.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...