fbpx
NaslovnicaCrna GoraReći odlučno ne antievropskoj i anticrnogorskoj politici

Reći odlučno ne antievropskoj i anticrnogorskoj politici

Podgorica, (MINA) – Crna Gora mora reći odlučno ne antievropskoj, antigrađanskoj i anticrnogroskoj politici koju predstavlja proruski Demokratski front (DF), a koju slijede neke stranke nominalno građanske provenijencije, kazali su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Predsjedništvo SDP-a je ocijenilo da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj i sistemskoj krizi do koje je došlo usljed “neodgovornog i neustavnog djelovanja aktera aktuelne parlamentarne većine, u prvom redu subjekata koji čine smijenjenu tehničku Vladu”.

Iz te partije su rekli da je kontinurano gaženje Ustava, zakona i bazičnih demokratskih standarda dobilo svoj epilog u, kako su naveli, nasilnom usvajanju očigledno neustavnog Zakona o predsjedniku države.

“Čime su akteri te operacije pokazali ne samo da ne poštuju Ustav već i da nesumnjivo djeluju po uputima i u interesu političkih centara van Crne Gore, sa ciljem njene potpune destabilizacije”, kazali su iz SDP-a.

Oni su naveli da je jasno da iza svih neustavnih poduhvata stoji DF koji je, kako tvrde u SDP-u, samo produžena ruka politike zvaničnog Beograda i Moskve.

“A čiji je dugoročni cilj da preoblikuje vrijednosti građanske i sekularne države i da Crnu Goru nepovratno skrenu sa EU puta, a naše NATO članstvo do kraja obesmisli i kompromituju”, dodali su iz SDP-a.

Oni su naveli da je prave motive tih aktivnosti potpuno prozrela cijela demokratska javnost i posebno međunarodna zajednica na čelu sa EU partnerima, koji su takav svoj pristup i stav pokazali i oštrim negativnim reakcijama na usvojene izmjene Zakona o predsjedniku.

“Crna Gora mora reći odlučno ne antievropskoj, antigrađanskoj i anticrnogroskoj politici koju predstavlja proruski DF, a koju nažalost slijepo slijede neke partije nominalno građanske provenijencije, i to je jedini način da zemlja uđe u period neophodne stabilizacije”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, SDP stoga podržava najavljene građanske proteste čiji je cilj raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i odustajanje od neustavnog Zakona o predsjedniku, čime bi se stvorili uslovi za neophodan dijalog oko svih otvorenih pitanja.

“SDP poziva sve one koji su privrženi vrijednostima evropske i građanske Crne Gore da u što većem broju prisustvuju protestu na kojem se brani Ustav, naša evropska budućnost i sve bazične vrijednosti savremenih civilizovanih društava”, zaključili su iz te stranke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije