fbpx
NaslovnicaCrna GoraRaonić: Izgradnja jakih institucija da bude u fokusu nove Vlade

Raonić: Izgradnja jakih institucija da bude u fokusu nove Vlade

Podgorica, (MINA) – Departizacija i izgradnja jakih institucija i efikasnog državnog aparata moraju da budu u fokusu nove vlasti, poručio je predsjednik Građanske alijanse (GA) Boris Raonić, navodeći da reforma državne uprave iziskuje vrijeme i energiju.

Raonić je rekao da Crna Gora još uvijek uči lekciju demokratskog funkcionisanja vlasti, pa dešavanja oko formiranja nove Vlade treba gledati iz tog ugla.

“Nama je iz brojnih razloga potrebna departizacija, izgradnja jakih institucija i izgradnja efikasnog državnog aparata, pa upravo to mora da bude fokus nove vlasti”, kazao je Raonić agenciji MINA.

On je rekao da će pristup mandatara Zdravka Krivokapića da se krene sa reformom državne uprave potrošiti vrijeme i energiju, a pogotovo ako se krene sa zapošljavanjima “po dubini”.

“Naravno, legitmna je incijativa da novi ministri biraju svoj tim i da se treba napraviti diskontinuitet od 75-godišnjeg jedinstva partije i države”, smatra Raonić.

Upitan da prokomentriše navode da raspodjele po dubini predstavljaju partijsko zapošljavanje, Raonić je rekao da postoje funkcije koje su po definiciji političke i za koje u zakonskoj proceduri dolazi do takvih rješenja.

“Problem je da li će nova Vlada, na osnovu partijskih dogovora, za ta mjesta imenovati stručne, moralne i sposobne funkcionere ili će podrška partije biti jedini kvalitet. Od toga zavisi uspješnost ove Vlade”, zaključio je Raonić.

Najčitanije