fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadovanić: Izvještaj EK u skladu sa očekivanjima

Radovanić: Izvještaj EK u skladu sa očekivanjima

Podgorica, (MINA) – Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u skladu je sa očekivanjima, ocijenili su iz URA-e i dodali da je primijećena spremnost Vlade i bezbjednosnog sektora da se uhvate u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Generalni sekretar URA-e Mileta Radovanić kazao je da tu partiju raduje činjenica koja je evidentirana u izvještaju, da postoji određeni napredak na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Imali smo impozantan podvig bezbjednosnih službi, rekordnu zaplijenu droge, koja se evidentirala u izvještaju. Očigledno je od naših evropskih partnera primijećena iskazana spremnost Vlade i bezbjednosnog sektora da se uhvate u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom”, naveo je Radovanić.

On je rekao da država konstantno pokazuje odlučnost i da se to možda najbolje vidi kroz odluku da se zabrani skladištenje duvanskih proizvoda u okviru slobodne zone Luke Bar.

Prema riječima Radovanića, Crna Gora se u svim releventnim izvještajima prepoznavala kao država šverca i tranzitna zona za tako nešto.

„Sve ono što vidimo u proteklih godinu ukazuje na nedvosmislenu opredijeljenost Vlade i bezbjednosnog sektora da se tome stane na kraj. Jasno je da je ovo tek početak i da je potrebno uraditi još dosta toga”, naveo je Radovanić.

Međutim, kako je ukazao, započeta borba iziskuje kontinuirane napore i posvećenost svih institucija Sistema.

Radovanić je istakao da nema valjane borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije sve dok pravosuđe ne doživi reformu i postane profesionalno, nezavisno i depolitizovano.

U izvještaju je, kako je naveo, naznačeno da upravo te reforme stagniraju, što utiče na performanse tužilaštva.

Radovanić je podsjetio da je stav URA-e da promjene u Tužilačkom savjetu moraju biti apsolutni prioritet.

“One će biti snažan vjetar u jedra distribuciji pravde jer će označiti personalne promjene na mjestu vrhovnog državnog tužioca, a samim tim i specijalnog državnog tužioca“, dodao je Radovanić.

Radovanić je kazao da je beskompromisna i neselektivna borba za pravdu upravo ono što očekuju međunarodni partneri, ali i građani.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije