fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrvo kolo u subotu na Žabljaku

Prvo kolo u subotu na Žabljaku

Podgorica, (MINA) – Na žabljačkom Vražjem jezeru u subotu biti održano prvo kolo Crnogorske mušičarske lige (CML), u organizaciji Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore i Sportsko ribolovnog flaj fišing kluba Budućnost, saopštili su organizatori.

Navodi se da će takmičenje biti održano po propozicijama Svjetske flaj fišing organizacije, sa jednom mušicom bez povratne kuke, po sistemu Uhvati i pusti.

“Obavještavamo javnost da na Vražjem jezeru u vremenskom intervalu od 7 do 13 sati zbog održavanja prvog kola CML neće biti moguće obavljati sportsko-rekreativne aktivnosti”, piše u saopštenju.

Organizator je predvodio da liga bude održana u okviru pet kola, a osim na Žabljaku najbolji crnogorski ribolovci nadmetaće se u Andrijevici, na Limu (14. septembra) i Plavu (Ljuca 21. septembra) i (Lim, 5. i 6. oktobra).

Privatna arhiva

Saopšteno je da će liga pozlužiti za izbor reprezentacije za 26. Evropsko prvenstvo (jula naredne godine u Norveškoj) i 40. šampionat svijeta avgusta naredne godine u Finskoj.

Navodi se da sportsko ribolovni fly fishing klub Budućnost od juna 2017. godine upravlja ribljim fondom na Vražlem, Ribljem i Zminičkom jezeru i od tada, kako su saopštili, ulaže veliki napor da ta tri jezera i žabljački kraj promoviše kao važnu ribolovnu destinaciju.

“U 2019. godini u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede ruralnog razvoja klub je realizovao projekat pod nazivom Očuvanje prirodnih resursa i biodiverzteta kroz zaštitu i očuvanje voda i ribljeg fonda na područiju Durmitora”, piše u saopštenju.

Saopšteno je da je tim projektom unaprijeđen rad ribočuvarske službe kroz osigurane uslove za kvalitetno obavljanje aktivnosti na zaštiti ribljeg fonda na Vražjem, Ribljem i Zminičkom jezeru, kao i na očuvanju biodiverziteta na ovom području, kroz nabavku adekvatne tehničke opreme za nadzor i sprečavanje nezakonitog izlova ribljeg fonda.

“Unaprijeđen je ambijentalni prostor oko Vražjeg, Ribljeg i Zminičkog jezera, kroz nabavku i montiranje neophodnog mobilijara koji omogućava bolju promociju pomenutih jezera i njihovo predstavljanje kao turističkih destinacija i prirodnih ljepota žabljačkog kraja”, piše u saopštenju.

Navodi se da je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore u toku realizacija javnog rada Promocija prirodnih potencijala i razvoj ribolovnog turizma žabljačkog kraja kroz očuvanje životne sredine i zaštitu ribljeg fonda.

“Predloženi projekat realizuje se primjenom mjera usmjerenih na poboljšanje sektora očuvanja životne sredine, upravljanja vodama i ribljim fondom na područiju Durmitora koij pripada teritoriji opštine Žabljak, odnosno na tri vodena objekta Vražije, Zminičko i Riblje jezero za koje je aplikant korisnik ribljeg fonda”, piše u saopštenju.

Saopšteno je da je cilj projekta društveno-ekonomski razvoj područja kroz inicijativu u očuvanju životne sredine i razvoja održivog turizma, zaštitu prirodnog nasleđa prepoznatog kroz nacionalni park Durmitor, zaštitu i unapređenje autohtonog ribljeg fonda i održivog razvoja sportskog ribolova i ribolovnog turizma.

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 15 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 15 saobraćajnih...