fbpx
NaslovnicaCrna GoraProvjeriti postojanje sukoba interesa kod javnih funkcionera

Provjeriti postojanje sukoba interesa kod javnih funkcionera

Podgorica, (MINA) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) inicijativu za utvrđivanje postojanja sukoba interesa za javne funkcionere koji su imenovani u radna tijela i savjete, a koji istovremeno pružaju usluge kompanijama ili pravnim licima u državnom vlasništvu.

CGO je, kako je saopšteno, tražio od ASK-a da posebno provjeri aktuelno postojanje sukoba interesa u tijelima/savjetima poput Tužilačkog savjeta, Sudskog savjeta, Savjeta ASK-a, Savjeta Radio Televizije Crne Gore, Državna izborna komisija (DIK) i donese shodna rješenja.

Viša pravna savjetnica u CGO-u Snežana Kaluđerović ukazala je da član 16 novog Zakona o sprečavanju korupcije propisuje ograničenja u pogledu zaključivanja ugovora o uslugama i poslovnoj saradnji.

“ASK je nedavno izdao mišljenje, na lični zahtjev jednog funkcionera, ispravno interpretirajući ograničenja koja donosi član 16 novog Zakona, pa je logično, očekivano, a i pitanje integriteta ASK-a, da identično postupi u drugim takvim slučajevima”, navela je Kaluđerović.

Ona je kazala da je CGO ujedno tražio i da ASK-u izda jedinstveno mišljenje o ovom pitanju i time prevenira rizike od elemenata koruptivnih radnji.

“Jasno je da novi Zakon o sprečavanju korupcije prepoznaje sukob interesa kod osoba koje u vrijeme statusa javnog funkcionera kroz članstvo u radnim tijelima i savjetima, jer ih je imenovala Skupština ili Vlada, imaju zaključene ugovore o pružanju usluga sa privrednim društvom ili pravnim licem koje je u državnom vlasništvu”, navela je Kaluđerović.

To, kako je pojasnila, znači da osobe koja se nađu u tim tijelima kao javni funkcioneri ne mogu zastupati bilo koji državni organ ili javnu ustanovu, odnosno ustanove u državnom vlasništvu u toku trajanja javne funkcije.

“Jer bi se u suprotnom, shodno članu 16 stav 4, zaključeni ugovori o pružanju usluga sa privrednim društvom ili pravnim licema koje su u državnom vlasništvu smatrali ništavim”, dodala je Kaluđerović.

U CGO, kako je kazala, smatraju da nije u javnom interesu da oni koji krše odredbe Zakona budu javni funkcioneri.

“To zahtijeva proaktivno djelovanje ASK-a kad već nemamo podnošenje ostavki na javne funkcije onih koji ne poštuju zakona ograničenja u vršenju javne funkcije”, rekla je Kaluđerović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije