fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrirodne ljepote i široka ponuda omogućavaju razvoj child friendly turizma

Prirodne ljepote i široka ponuda omogućavaju razvoj child friendly turizma

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori postoji potencijal za razvoj turizma koji je pogodan za djecu /child friendly/, zbog prirodnih ljepota države i široke turističke ponude, kazala je projektna menadžerka Asocijacije za demokratski prosperitet (ADP) Zid Sanda Rakočević.

Ona je, na na networking sastanku, koji je organizovao ADP Zid u okviru projekta „Child friendly tourism in the cross-border area“, rekla da postavljanje svakog novog brenda iziskuje vrijeme, pa samim tim i tog proizvoda.

“Vjerujem da je ovo samo početak i da u Crnoj Gori zaista imamo potencijala za razvoj child friendly turizma, ne samo zbog svih prirodnih ljepota, nego i zbog zaista široke ponude”, navela je Rakočević.

Ona je istakla da je veliki akcenat na uvezivanju ponuđača.

“Vjerujem da sami brend ima potencijala i može da zaživi, ali to zavisi od onih koji kreiraju tu ponudu. Mi smo tu da podržimo samu promociju ponude”, poručila je Rakočević.

Uvezivanje je, kako je dodala, velikim dijelom spojeno sa povjerenjem.

“Ono što je karakteristično za child friendly turizam je način provođenja vremena, u skladu sa potrebama djeteta. Dijete je bezbjedno, roditelji, ili neko ko vodi računa o djeci može jednako kvalitetno da provodi vrijeme”, objasnila je Rakočević.

Ona je podsjetila da je realizacija projekta „Child friendly turizam u prekograničnoj regiji“ počela u maju 2018. godine, i da je on podržan kroz prekogranični program Crna Gora – Albanija.

Kako je navela Rakočević, do sada su realizovana ukupno tri istraživanja, osam skupova, a obučeno je više od 300 osoba.

“Iz projekta je izašao child friendly turizam kao potpuno novi proizvod, odnosno brend koji je veoma prepoznatljiv”, rekla je Rakočević.

Taj brend, kako je objasnila, kreiran je tako da ga je moguće uklopiti u samu ponudu svih turističkih ponuđača, bez obzira na profil i strukturu same ponude.

Rakočević je kazala da iza projekta stoji sajt-childfriendlytourism.com, na kome svi zainteresovani, bez obzira na to da li se radi o predstavnicima turističke privrede ili građanima, mogu da pronađu vrijedne informacije.

Ona je pojasnila da na toj platformi za ponuđače postoji prostor na kojem mogu da predstave sve ono što imaju kroz svoje biznise, a što može da bude prepoznato, ili iskorišćeno kao child friendly.

Rakočević je naglasila da bi svi zajedno trebalo da rade na širenju te vrste turističke ponude.

“Ono čemu težimo jeste razvoj prekograničnog proizvoda, odnosno kreiranju jedinstvene ponude u regiji u kojoj se projekat realizuje”, dodala je Rakočević.

Igor Milošević iz ADP Zid kazao je da se na childfriendlytourism.com, platformi koja služi za promociju ponude i koja je vrsta informativnog sajta, mogu naći sadržaji koji mogu da budu interesantni za porodice sa djecom.

“Platforma je nastala kao odgovor na potrebe većine roditelja, odnosno ideju da se na jednom mjestu mogu dobiti informacije, koje nijesu namijenjene samo turistima iz inostranstva. Danas je, tokom covid perioda, turista svako ko potroši određeni novac u lokalu, restoranu…”, dodao je Milošević.

 

On je objasnio da im je cilj da na platformi bude što više ponuđača, kao i da ih podstaknu da što više sarađuju i naprave zajedničke ponude koje će biti interesantne.

“U nekom razvojnom periodu planiramo da uvedemo mogućnost direktne registracije, povezivanje korisnika i ponuđača, da imamo neki specifičan vid plaćanja”, najavio je Milošević.

On je naveo da je, kada je u pitanju razvoj child friendly turizma u Crnoj Gori, optimista, iz razloga što je to u skladu sa određenim ekonomskim standardima i predviđanjima.

“Mislim da svaka vrsta turista traži određene stvari. Child friendly turizam nije za svakog, nego upravo za porodice, kojima će biti omogućeno da dođu sa djecom i pronađu različite sadržaje”, rekao je Milošević.

Kako je naveo, ta kategorija korisnika nije mala.

On je dodao da se family turizam više odnosi na masovne turističke ponude.

“Danas će se, ali i u nekom narednom periodu, tražiti sve manje masovne ponude, a mnogo više, na primjer, neka turistička ponuda na selu”, naveo je Milošević.

Predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma Jelena Mugoša kazala je da taj Vladin resor ulaže posebne napore da kroz Strategiju razvoja turizma vrši diverzifikaciju turističkog proizvoda.

 

“Želimo da proširimo turističku ponudu i pomjerimo fokus sa obale prema sjevernom i centralnom dijelu Crne Gore, upravo razvojem raznih vidova turizma, kao što su kulturni, ruralni, dječji, koji je povezan sa svima njima”, objasnila je Mugoša.

Ona je kazala da je u Crnoj Gori dječji turizam baziran na formalnom dijelu obrazovanja – on je dio nastavnog i vannastavnog sadržaja, kroz ekskurzije, sekcije škola, kampove.

Kako je navela Mugoša, veoma jaka veza postoji između dječjeg i ruralnog turizma, kao i avanturističkog.

“Djeca kroz boravak u ruralnim područjima razvijaju individualnost, vezu sa prirodom, odnos prema tradiciji”, dodala je Mugoša.

Ona je kazala da je dječji turizam veoma značajan jer djeca kroz taj oblik turizma stiču određena znanja, razvijaju svoju kreativnost, uspostavljaju komunikaciju između sebe.

Mugoša je navela da raniji turistički kapaciteti nijesu imali odgovarajuće sadržaje za djecu i zadovoljenje njihovih aktivnosti i potreba prilikom boravka porodica.

“Sada sve veći broj turističkih kapaciteta i hotelskih lanaca unaprijed razmišlja o potrebama djece i planiraju sve te sadržaje, jer smo svjedoci da je porodica sa djecom veoma važna ciljna grupa”, zaključila je Mugoša.

Predstavnica Ministarstva ekonomije Jelena Obradović istakla je da je jako važno da se turistički provajderi i privrednici uvežu.

foto: MINA

Ona je kazala da se u uslovima sve veće konkurencije na globalnom tržištu i složenijih uslova poslovanja koje tržišta nameću, sve više javlja potreba za povezivanjem, odnosno udruživanjem.

“Jako je dobro ukoliko se firmom koja ima slične interese kao vaša pravite klaster. Tada na mnogo lakši i jeftiniji način dolazite do željenog cilja, a taj cilj je zajednička korist za sve njegove članove”, poručila je Obradović.

Kako je navela, udruživanje u klaster, u cilju stvaranja dugoročne saradnje, može koristiti preduzećima kroz povećanje proizvodnje, zapošljavanja, uvođenje novih znanja i jačanje stručnosti, povećanje produktivnosti.

Obradović je podsjetila da se u Crnoj Gori na razvoju klastera aktivno radi od 2012. godine i da su od tada realizovani mnogi konkretni programi podrške razvoju samih klastera.

“Ministarstvo ekonomije prepoznalo je značaj njihovog razvoja i kroz program za unapređenje konkurentnosti privrede, kroz programsku liniju za razvoj klastera, koja ima za cilj da podstiče razvoj klastera u Crnoj Gori”, navela je Obradović.

Ona je objasnila da je cilj te programske linije finansijska podrška efikasnijem funkcionisanju inovativnijih klastera i njihova bolja promocija.

“Taj vid podrške ide u pravcu ostvarivanja bolje konkurentske pozicije preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća na nacionalnom i međunarodnom tržištu”, dodala je Obradović.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Privrednom komorom Crne Gore, kreiralo i realizovalo programsku liniju “Kupujmo domaće”.

“Da bi crnogorska preduzeća bila u prilici da uđu na međunarodno tržište i da se na njemu pozicioniraju, neophodno je da budu konkurentni na lokalnom tržištu, brzo usvajaju nove tehnologije, poznaju druga tržišta”, navela je Obradović.

Šefica Službe za promociju, edukaciju i turizam u Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG), Hajdana Ilić Božović, istakla je da u nacionalnim parkovima ima prostora za dalji razvoj child friendly turizma.

“Radićemo na novim turističkim proizvodima, koji se zasnivaju na porodičnim posjetama nacionalnim parkovima”, poručila je Ilić Božović.

 

Ona je istakla da NPCG imaju bogatu i raznovrsnu turističku ponudu za sve posjetioce, uključujući i djecu.

Ilić Božović kazala je da su NPCG ove godine, pod okriljem kampanje “Priroda je moj dom”, omogućili besplatan ulaz u parkove za 70 hiljada djece osnovnoškolskog uzrasta.

“U okviru kampanje izradili smo i podijelili posebno dizajnirane besplatne ulaznice za oko 70 hiljada učenika osnovnih škola na teritoriji Crne Gore, kako bi nacionalni parkovi bili svojevrsna učionica na otvorenom, gdje će učenici sticati i unapređivati znanja“, rekla je Ilić Božović.

Kako je navela, za roditelje djece i sve građane Crne Gore pripremljena je specijalna ponuda, odnosno popust od 50 odsto na cijenu godišnje ulaznice u nacionalne parkove, koja sada iznosi 13,5 EUR I važiće do kraja ove godine.

“Pored pješačkih i biciklističkih staza koje su dostupne djeci, postoje i edukativne i tematske staze koje su namijenjene upravo porodicama, odnosno dječjem uzrastu”, kazala je Ilić Božović.

Ona je dodala da su NPCG plasirali nove proizvode koji su takođe namijenjeni za djecu, a to su dječja igrališta, šume za čitanje.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...