fbpx
NaslovnicaCrna GoraPripremljen pravilnik o kategorizaciji sporta

Pripremljen pravilnik o kategorizaciji sporta


Podgorica, (MINA) – Ministarstvo sporta pripremilo je pravilnik, na osnovu kojeg će Crnogorski olimpijski komitet (COK) uraditi kategorizaciju sportova u Crnoj Gori, saopšteno je na sastanku ministra sporta Nikole Janovića i predsjednika COK Dušana Simonovića sa novinarima.

Navodi se da je kategorizacija bitna zbog pozicioniranja sporta, kao i da naconalni savezi znaju šta mogu očekuju od države, ali i koje su njihove obaveze.

Saopšteno je da je da su dvije krovne institiicije crnogorskog sporta sve obaveze vezene za pravilnike završili u rekordnom roku. Janović je kazao da će po pravilniku u olimpijskim sportovima biti tri, a u neolimpijskim dvije kategorije.

“U olimpijskim sportovima u prve dvije kategorije biće po šest sportova, a u trećoj svi ostali. U neolimpijskim sportovima u prvoj kategoriji biće četiri, a u drugoj svi ostali”, kazao je Janović.

On je naglasio da će sportovi iz prve kategorije imati pravo na dodatno sufinansiranje po dva priritetna kluba.

“Na predlog Ministarstva sporta Vlada će imenovati po dva prioritetna kluba iz svakog sporta iz prve kategorije koja će se dodatno finansirati”, kazao je Janović.

On je precizirao da će prva kategorizacija sporta i sportista biti izvedena od 2006. godine do danas. “Biće obuhvaćena kroz četiri kriterijuma – nacionalnu tradiciju sporta, globalnu popularnost i zastupljenost, teritorijalnu zastupljenost, društveni značaj, odnosno promociju Crne Gore kroz određeni sport. To su teme kroz koje će se rangirati određeni sport. Sljedeća kategorijzacija biće rađena na periodu između dvije godine, a ključan će biti rezultat”, objasnio je Janović.

Crnogorski ministar kazao je da će nacionalni savezi, bez obzira u kojoj su kategoriji, biti sufinansirani.

“Što su bolje pozicionirani dobiće više novca. Biće uzeti u obzir svi rezultati na evropskim, svjetskim i olimpijskim igrama. Pravilnikom je utvrđeno da od šest makar jedan mora biti u pojedinačnoj konkurenciji”, kazao je Janović.

Saopšteno je da je anketa pokazala da su četiri udarna sporta u Crnoj Gori vaterpolo, fudbal, košarka i rukomet.

foto: MINA

Simonović je naglasio da se Zakon o sportu mora primjenjivati, navodeći da su do sada već uradili pet značajnih pravilnika.

“Ministarstvo je napravilo pravilnik, na osnovu kojeg ćemo napraviti kategorizaciju sportova i sportista. Radićemo zajedno i maksimalno posvećeno, sa željom da to bude za dobro crnogorskog sporta. Na dobrom putu da riješimo neka goruća pitanja crnogorskog sporta”, kazao je Simonović.

On je apelovao na saveze i klubove da se angažuju oko preregistracije, navodeći da na njih mogu računati za pomoć na izradi pravilnika i statuta.

Simonović je kazao da nema tolerancije prema dopingu, navodeći da mu žao je žao sportista koji su kažnjeni. “Možda je njihova krivica i najmanja, ali moraju da paze šta uzimaju”, kazao je Simonović.

Predsjednica Antidoping komisije Vesna Simović Zvicer, kazala je da će raditi na edukaciji i podizanju svijesti sportsita i sportskih radnika.

“Moramo se boriti protiv dopinga, da ukazujemo ne samo na njegove negativne posljednice po zdravlje već i za profesioonalni status sportista. Ne želimo da u prvom planu bude kažnjavenje, mi želimo da budemo partneri. Mi nijesmo tijelo koje sankcioniše sportiste, već radimo na prevenciji i edukaciji”, kazala je Simović-Zvicer.

Ona je istakla da će obaveza komisije biti da početkom svage godine savezima dostavi spisak zabranjenih supstanci.

Najčitanije