fbpx
NaslovnicaCrna GoraPripremili preporuke o novinarskom izvještavanju tokom izbornih kampanja

Pripremili preporuke o novinarskom izvještavanju tokom izbornih kampanja

Podgorica, (MINA) – Misija Organizacije za evropsku bezbijednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori izradila je, u saradnji sa predstavnicima medijskih samoregulatornih tijela, priručnik za izvještavanje medija tokom izborne kampanje.

Iz Misije su saopštili da Priručnik sadrži 22 konkretne preporuke u skladu sa OEBS-ovim i međunarodnim standardima, kao i Etičkim kodeksom crnogorskih novinara.

Kako se navodi priručniku, obaveza medija da izvještavaju tačno, blagovremeno i sa dužnom pažnjom je jedan je od osnovnih preduslova za funkcionisanje demokratije zasnovane na opštem pravu glasa.

Dodaje se da priručnik nudi sveobuhvatan i sistematičan pristup medijskoj zajednici da identifikuje potencijalne profesionalne izazove i daje sugestije kako da profesionalno odgovori na njih tokom izbornih kampanja.

Iz Misije su kazali su, prilikom izrade priručnika, predstavnici medijskih samoregulatornih tijela predstavili preporuke međunarodnih organizacija o izvještavanju medija tokom izbora, kao i nacionalni pravni okvir u kojem se izbori održavaju.

“Dokument, takođe, naglašava važnost profesionalnog i etičkog izvještavanja, kako bi se tačno predstavili pluralistički i uravnoteženi stavovi u izvještavanju o izborima”, rekli su iz Misije OEBS-a.

Kako su naveli, mediji treba da izvještavaju o učinku nosilaca dužnosti, pružaju platforme za debate među kandidatima, omogućavaju kandidatima da prenesu svoju poruku biračkom tijelu i izvještavju o razvoju kampanje.

“Pored toga mediji treba da informišu birače o tome kako da ostvare svoja prava, da prate izborni proces, uključujući postupke na dan izbora, i da izvijeste javnost o rezultatima”, dodaje se u saopštenju.

Iz Misije OEBS-a su kazali da priručnik sadrži i predloge za pripremu redakcije za izbore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...