fbpx
NaslovnicaCrna GoraPreventivne aktivnosti zbog povećane opasnosti od požara

Preventivne aktivnosti zbog povećane opasnosti od požara

Podgorica, (MINA) – Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sprovodi preventivne i operativne aktivnosti zbog povećanja opasnosti od požara na otvorenom, usljed pogoršanja meteorološke situacije.

Iz MUP-a su rekli da su svakodnevno na terenu dron timovi, koji nakon detekcije požara obavještavaju nadležne službe za zaštitu i spašavanje i Upravu policije.

Oni su kazali da se preko OKC 112 konstantno razmjenjuju informacije sa komandno-operativnim centrom Vojske Crne Gore, kao i slanjem koordinata opožarenog područja gdje treba djelovati na principu zemlja – vazduh.

“Avion Avio-helikopterske jedinice učestvuje u izvođenju trenažnih letova na potencijalno ugroženim područjima, vrši izviđanje i ukoliko je neophodno djeluje u realnom vremenu”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, u sklopu aktivnosti Direktorata, kao dodatan doprinos efikasnijem sistemskom odgovoru početkom požarne sezone, uspostavljen je Crnogorski informacioni sistem za ranu detekciju požara.

Iz Ministarstva su pojasnili da taj sistem pomoću satelita detektuje požar u realnom vremenu i na osnovu analize ciljnih parametara pomaže donosiocima odluka u određivanju prioriteta prilikom gašenja požara.

Prema njihovim riječima, u toku prethodnih dana gašeni su požari u Doljanima, Sjenici i Tuzima-Vuksanlekići.

“U skladu sa vremenskim prilikama avion Direktorata nastaviće da dejstvuje, a pozicija repetitora na Sjenici biće štićena od Službe za zaštitu i spašavanje Glavnog grada”, rekli su iz MUP-a.

Oni su apelovali na građane da poštuju naredbe Operativnog štaba i lokalnih službi za zaštitu i spašavanje da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

“Svaki prekršaj biće sankcionisan u skladu sa zakonom”, upozorili su iz MUP-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...