fbpx
NaslovnicaCrna GoraPresker: Parlamentarni izbori bez Ustavnog suda doveli bi do veće krize

Presker: Parlamentarni izbori bez Ustavnog suda doveli bi do veće krize

Podgorica, (MINA) – Crnu Goru bi eventualni vanredni parlamentarni ili predsjednički izbori u situaciji nepostojanja Ustavnog suda doveli u još veću krizu, ocijenio je ambasador Slovenije u Podgorici Gregor Presker.

On je u emisiji “Fokus” na Televiziji Crne Gore kazao da pojedinci smatraju da bi bilo dobro da se ide na prijevremene izboe.

“Vidimo da zbog nepostojanja Ustavnog suda imamo problem sa priznavanjem rezultata na lokalnim izborima. Ako bi sada imali parlamentarne izbore, ili eventualno predsjedničke sa nepostojećim Ustavnim sudom, Crna Gora bi bila u još goroj situaciji”, ocijenio je Presker.

On je poručio da međunarodna zajednica budno prati dešavanja u Crnoj Gori.

“Iako neki politički subjekti smatraju da je Crna Gora suverena i da ne treba miješanje međunarodnih subjekata treba napomenuti da je Crna Gora kandidatkinja za članstvo u EU”, kazao je Presker, prenosi Portal RTCG.

On je ocijenio da nije riječ o miješanju u unutrašnja pitanja, već o usmjeravanju Crne Gore u njenom demokratskom razvoju da što prije primi evropske vrijednosti, standarde i na kraju vladavinu prava.

Presker podsjeća da je po novoj metodologiji o pristupanju zemlja kandidata Evropskoj uniji definisan i proces nazadovanja u pregovorima.

“Ne prejudiciram ništa ali ako neka država ne ispunjava proces naopretka, moramo se zapitati da li država ide u pravom smjeru”, rekao je on i ocijenio da treba pitati političare šta zaista žele.

“Hoće li da poslušaju preko 80 odsto građana koji su za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ili da idu u nekom drugiomm pravcu”, kazao je Presker.

On je rekao da građani treba da “napomenu političarima da ispunjavaju njihove želje”.

“Političari treba da slušaju građane, da imaju odgovornost, treba da se dogovore. Evo recimo da riješe poitanje Ustavnog suda”, poručio je Presker.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pala vrijednost dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice pala je prvi...