fbpx
NaslovnicaCrna GoraPreduzimaju korake kako bi lokalne samouprave pružale kompletan servis

Preduzimaju korake kako bi lokalne samouprave pružale kompletan servis

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo javne uprave (MJU) djeluje sistemski i preduzima strategijama predviđene korake, kako bi lokalne samouprave imale potencijala da pružaju kvalitetan servis građanima i privredi, kazao je resorni ministar Maraš Dukaj.

Dukaj je to rekao na okruglom stolu “Međuopštinska i međunarodna saradnja lokalnih samouprava“ koji je organizovala Zajednica opština Crne Gore.

On je, kako je saopšteno iz MJU, istakao da se raduje takvom skupu koji će, prema njegovim riječima, rezultirati razmjenom znanja i ideja koje će donijeti novi kvalitet u promišljanju svih, ka unapređenju kvaliteta rada javnih uprava.

“MJU, u tom pravcu, djeluje sistemski i preduzima strategijama predviđene korake, kako bi lokalne samouprave imale potencijala da pružaju kvalitetan servis građanima i privredi”, rekao je Dukaj.

Kako je naglasio, ništa od toga ne bi moglo biti ostvareno bez podrške svih lokalnih samouprava, međunarodnih partnera i drugih saradnika.

Dukaj je istakao da je Strategijom reforme javne uprave 2022-2026, predviđeno sprovođenje sveobuhvatne Analize funkcionisanja sistema lokalne samouprave, kao i izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi u skladu sa nalazima Analize.

U saopštenju se podsjeća da je krajem 2022. godine započet rad na pripremi Analize na inkluzivan i otvoren način.

Ističe se da je glavni cilj jasno prepoznavanje problema sa kojima se opštine svakodnevno suočavaju, i ne samo opštine nego i njihovi građani.

„Analiza je razmatrana na Savjetu za reformu javne uprave, usvojena na Vladi i pokazala je da je decentralizacija u Crnoj Gori ograničena u odnosu na države regiona i države OECD-a”, rekao je Dukaj.

On je naveo da su uočljive velike razlike između opština u pogledu veličine, teritorije, broja stanovnika, ali i efikasnosti vršenja poslova i stabilnosti lokalnih javnih finansija.

Dukaj je dodao da se preporuke Analize odnose na unapređenje normativnog okvira za funkcionisanje sistema lokalne samouprave.

„Zato smo već u decembru 2023. godine započeli proces i objavili javni poziv za konsultacije i formirali Radnu grupu za izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, a u izmjenama Zakona biće unapređena decentralizacija lokalnih samouprava“, kazao je Dukaj.

On je naglasio da se u saradnji sa partnerima UNDP i UNOPS realizuje projekat sa ciljem unapređenja digitalizacije na nivou lokalnih samouprava, čime bi se značajno poboljšao kvalitet usluga koje se pružaju građanima Crne Gore.

„MJU je sa UNOPS prošle godine potpisalo Memorandum o razumijevanju i zajedno realizujemo projekat “Digitalna transformacija na lokalnom nivou“. Jedna od prvih aktivnosti biće – Procjena potreba odnosno prioriteta lokalnih samouprava za uvođenje elektronske uprave“, kazao je Dukaj.

Iz MJU su rekli da će projekat obuhvatiti i izgradnju kapaciteta nacionalnih institucija za podršku implementaciji eUprave i eUsluga na lokalnom nivou u odabranim lokalnim samoupravama, kao i ICT opreme na osnovu dokazanih prioriteta i potreba za odabrane lokalne samouprave.

Dukaj je kazao da će dio aktivnosti digitalizacije na lokalnom nivou biti realizovan do kraja ove godine, u sklopu projekta „eUsluge i digitalna infrastruktura kao mjera odgovora na COVID 19“ koji MJU realizuje u saradnji sa UNDP-em.

„Naš zajednički cilj se zna – pripremiti sve lokalne samouprave da uspješno preuzmu punu primjenu prava EU kada Crna Gora postane dio evropske zajednice“, zaključio je Dukaj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije