fbpx
NaslovnicaCrna GoraPreduzeće konkretne korake za jačanje sistema zaštite od sajber napada

Preduzeće konkretne korake za jačanje sistema zaštite od sajber napada

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo javne uprave preduzeće konkretne korake kako bi ojačalo sistem zaštite od sajber napada, poručio je resorni ministar Maraš Dukaj na sastanku sa ambasadorom Izraela u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi, Jahelom Vilanom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, Dukaj je ponovio da će pripremiti novi predlog zakona o informacionoj bezbjednosti.

“U pogledu zaštite od sajber napada, preduzećemo konkretne korake na jačanju sistema zaštite od tih napada“, kazao je Dukaj.

On je rekao da su odlični odnosi Crne Gore i Izraela dobar primjer i odličan osnov za produbljivanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti javne uprave i digitalizacije.

Ta saradnja, kako je dodao Dukaj, biće potvrđena kroz zvaničnu posjetu crnogorske delegacije Izraelu.

Dukaj je istakao da je izraelsko iskustvo u oblasti digitalizacije javnih servisa primjer koji treba slijediti.

On je kazao da bi bilo efikasno uspostavljanje modela saradnje i razmjena iskustava između dvije zemlje u oblasti povećanja kvaliteta i efikasnosti javnih usluga, digitalne transformacije i modernizacije javnog sektora.

“Ministarstvo javne uprave je orijentisano na građane, gdje digitalizacija i reforma javne uprave predstavljaju magnum opus cijelog našeg rada“, poručio je Dukaj.

On je zahvalio na podršci Izraela Crnoj Gori, posebno u turističkom i ekonomskom aspektu, gdje svake godine ima sve više investicija i investitora koji žele da započnu poslovanje u Crnoj Gori.

Dukaj je, kako su naveli iz Ministarstva javne uprave, upoznao Vilana sa ciljevima, prioritetima i zadacima tog resora, koje je u mandatu 43. Vlade realizovalo Predlog zakona o elektronskom dokumentu, pripremilo Nacrt zakona o Vladi, Strategiju saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija (NVO) za period do 2026. godine i Predlog izmjena i dopuna Zakona o NVO.

Vilan je kazao da će Crna Gora u Izraelu uvijek naći partnera i maksimalnu podršku, posebno u borbi protiv sajber kriminala.

„Siguran sam da će Crna Gora, uz pomoć svojih saveznika, prevazići sajber krizu i vratiti se svom putu ka digitalizaciji i modernizaciji administrativne infrastrukture“, rekao je Vilan.

On je zahvalio Dukaju na pozivu da posjeti Crnu Goru i pohvalio napore Ministarstva u oblasti reforme javne uprave, kao i na modernizaciji i unapređenju javnih usluga.

Vilan se saglasio sa Dukajem i rekao da iskustvo Izraela u toj oblasti može biti pravi primjer koji treba slijediti i Crna Gora.

„Sagovornici su iskazali dobru volju za nastavak i unapređenje dosadašnje bilateralne saradnje dvije zemlje, gdje ovaj susret prethodi zvaničnoj posjeti Dukaja Izraelu“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije