fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredložene izmjene tužilačkih zakona neophodne

Predložene izmjene tužilačkih zakona neophodne

Podgorica, (MINA) – Predložene izmjene tužilačkih zakona su neophodne i za to postoji saglasnost u vladajućoj većini, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

“Imamo praktično jednoglasje da sa ovakvim tužilaštvom teško možemo da ostvarujemo pomake u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, naveo je Abazović u emisiji “Argumenti” na Televiziji Crne Gore.

On je kazao da je Evropska komisija tražila da se ispoštuju određeni rokovi, dobije mišljenje Venecijanske komisije i uključi više aktera u pregovore u vezi sa zakonima.

„Ostala je sada dilema da li ćemo to uraditi već 18. februara ili ćemo, eventualno, sačekati da se te procedure završe“, naveo je Abazović.

On smatra da se, bilo da se radi o 18. februaru ili redovnom zasijedanju u martu, moraju napraviti iskoraci u vezi sa Tužilaštvom.

„Sa obzirom na to da ne možemo govoriti o promptnom djelovanju u mnogim segmentima koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i bolje distribucije pravde“, kazao je Abazović.

On je rekao da se ne može očekivati da drugi državni organi rade posao tužilaštva.

“Da budem korektan, ima nekih pomaka, ali to nije dovoljno”, ocijenio je Abazović.

Novina će, kako je kazao, biti da se raspuštaju specijalni tužioci.

“Niko neće biti iznad interesa države, niko pojedinačno i ničija funkcija i ja mislim da je to pravilno”, rekao je Abazović, prenosi portal RTCG.

On je naveo da, u suštinskom smislu, tužilaštvo mora da bude institucija koja će promptno da djeluje.

Abazović je kazao da će rezultati promjena biti vidljivi i dodao da će prihvatiti pomoć stranih eksperata.

“Građani možda očekuju brže promjene, ali mi smo na vlasti dva mjeseca i nijesmo preuzeli Vladu Švedske, nego Crne Gore”, rekao je Abazović i dodao da očekuje rezultate u skorijem periodu.

Komentarišući materijal koji su iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) dostavili medjima, a koji datira iz 2017. godine, Abazović je pitao zašto su u SDT-u čekali tri godine.

“Vrlo mi je indikativno da danas kada govorimo o nekoj vrsti suspenzije SDT-a, to tužilaštvo izlazi sa napadima na kolegu Krapovića”, rekao je Abazović i dodao da svi treba da budu podložni provjerama nadležnih organa.

Zakon o porijeklu imovine je, kako je naveo, za Vladu izuzetno značajan i u njegovom donošenju će takođe koristiti pomoć eksperata iz inostranstva.

“To je zakon koji će u značajnoj mjeri pomoći razotkrivanju ljudi koji su oštetili državni budžet i nemaju pokriće za enormno bogatstvo”, poručio je Abazović.

On je kazao da Vlada nije tu da hapsi, već da ostvaruje ambijent u kojem pravda može da funkcioniše.

Abazović je rekao da je slučaj Abu Dabi fonda primjer ogromne korupcije i nenamjenskog trošenja novca i da je tadašnji ministar poljoprivrede značajno oštetio državu.

“Skidanje imuniteta poslaniku Petru Ivanoviću je zahtjev koji treba promptno da se odradi u Skupštini”, kazao je Abazović.

On je pohvalio nedavne akcije policije, koje su rezultirale hapšenjem više bezbjednosno interesantnih osoba i spriječile likvidacije u Crnoj Gori.

“Mi smo priveli i Branislava Mićunovića, a prije toga policija nije smjela ni da ga zaustavi. Bez obzira na to što nije zadržan u pritvoru, jer nikog ne možemo držati bez dokaza”, kazao je Abazović.

On je poručio da je uvjeren u ispravnost svih odluka koje Vlada donosi i da ne doživljava ozbiljno napade poslanika vladajuće većine, poput Nebojše Medojevića.

Izbor novih sudija će, kako je dodao, takođe biti veliki izazov za Crnu Goru.

Abazović je kazao da je obaveza Vlade da izborni proces ubuduće bude slobodan i fer.

“Mi moramo da povećamo povjerenje u izborni proces koje je skroz nestalo i da ne dođemo više nikad u situaciju da neko ne priznaje rezultate izbora”, naveo je Abazović.

On vjeruje da će Vlada imati podršku 41-og poslanika i u naredne četiri godine, a da je na njoj da radi najbolje što može.

Govoreći o dešavanjima u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), Abazović je kazao da su zadovoljni rezultatima koji su trenutno postignuti u bezbjednosnom sektoru.

“Mislim da imamo neoborive dokaze koje govore o zloupotrebama u ANB-u u periodu prije 30. avgusta, a i nakon 30. avgusta u smislu uništavanja dokumentacije. Ti dokazi su na sigurnom i oni su predati SDT-u”, rekao je Abazović.

On je naveo da su dokazi o zloupotrebama prikupljeni na osnovu izjava agenata te službe.

“Specijalno tužilaštvo je bilo u obavezi da privede bivšeg direktora ANB-a Dejana Peruničića i da ga pita, ukoliko on nije nalogodavac, da kaže ko je”, rekao je Abazović.

On je poručio da slabe institucije žele samo neprijatelji Crne Gore.

Abazović je kazao da za njega nije problematično što je poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević na čelu Odbora za bezbjednost i odbranu jer je, kako je naveo, riječ o poslaniku koji radi u skladu sa ovlašćenjima.

ANB i bezbjednosni sektor, kako je naveo, nije skrenuo da prozapadnog kursa i URA je održala riječ.

Abazović je rekao da je u tužilaštvu kazao da nije siguran ko je osoba koja mu je navodno nudila 21 milion EUR da URA ne podrži novu vlast.

“To nijesmo ni pominjali u javnom diskursu dok treće lice nije izašlo i reklo da mi se nudila od strane tog i tog lica ta i ta suma. Nijeste valjda očekivali da kažem da je to tako”, kazao je Abazović.

Najčitanije