fbpx
NaslovnicaCrna GoraPožar na Gorici trenutno pod kontrolom

Požar na Gorici trenutno pod kontrolom

Podgorica, (MINA) – Požar na Gorici je trenutno pod kontrolom, saopštili su iz Glavnog grada i poručili da očekuju dodatnu podršku nadležnih državnih organa.

Navodi se da je Služba zaštite i spašavanja u četvrtak u više navrata uspjela da požar širokih razmjera na brdu Gorica stavi pod kontrolu.

“Iako se danas, nažalost, požar ponovo aktivirao, uspješnim djelovanjem i koordinacijom Službe zaštite i spašavanja i ostalih gradskih službi i preduzeća, on je ponovo lokalizovan”, kaže se u saopštenju PG Biroa.

Iz Glavnog grada su kazali da navodi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da gradske službe nijesu uklonile velike količine gorivog materijala sa područja brda nijesu istiniti.

Prema njihovim riječima, Gradsko preduzeće Zelenilo savjesno se ophodi prema svim javnim zelenim površinama u gradu, a posebna pažnja je bila usmjerena na protivpožarnu zaštitu park-šume Gorica.

“U tom smislu realizovan je veliki broj akcija uklanjanja suvih i oborenih stabala, pa je od januara iz ove park šume uklonjeno 155 ovakvih stabla, te odveženo 40 kamionskih tura biljnog otpada”, naveli su iz PG Biroa.

Osim toga je, kako se dodaje, u saradnji sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode, nakon akcija čišćenja, odveženo još 17 kamionskih tura biljnog otpada.

“Kada je riječ o košenju, s obzirom na podmladak i veliki broj endemskih biljnih vrsta koje su zastupljene u nižem spratu, a kako bi se očuvao ovaj biljni fond, ono je realizovano na 50 hiljada kvadratnih metara uz staze, oko platoa i oko Spomenika palim borcima”, navodi se u saopštenju.

Iz Glavnog grada su, govoreći o manipulisanju činjenicama u vezi sa ispravnošću hidranata na brdu, kazali da je vrlo lako demantovati te iskaze time što su pripadnici Službe zaštite i spašavanja cistijerne vodom punili upravo na donjim kotama brda.

“Međutim, zbog tehničkih karakteristika sistema i činjenice da je na gornjim kotama brda slabiji pritisak, ovaj rizik nijesmo htjeli preuzeti, pa je procjena stručnih ekipa bila da je efikasnije nastaviti dopunu aktiviranjem cistijerni Zelenila, Čistoće i Vodovoda”, navodi se u saopštenju.

Glavni grad, kako je saopšteno, još jednom iskazuje poštovanje prema kolegama iz Službe zaštite i spašavanja koji već trideseti sat neumorno rade na očuvanju Gorice.

“Apelujemo na MUP da za ove namjene stavi u funkciju i drugi specijalni avion za gašenje požara koji imaju u svojoj floti, kao i na Ministarstvo odbrane da ponovo stavi na raspolaganje helikoptere”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...