fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotpisan Granski kolektivni ugovor za povećanje zarada u zdravstvu

Potpisan Granski kolektivni ugovor za povećanje zarada u zdravstvu

Podgorica, (MINA) – Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva potpisali su danas Granski kolektivni ugovor za povećanje zarada u zdravstvu.

Od 1. januara medicinskom kadru zarade će biti veće od 30 do 40 odsto, a nemedicinskom između 13 i 26 odsto.

Borovinić Bojović je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, kazala da potpisivanjem Granskog kolektivnog ugovora sa reprezentativnim sindikatima zdravstva isupunjavaju ono što su obećali prije godinu.

Ona je naglasila da se prvi put dešava da Vlada inicira povećanje plata u zdravstvu, smanjuje nejednakost zarada, pa najveći rast ostvaruju zaposleni sa nižim koeficijentima, a najmanji direktori zdravstvenih ustanova.

„Ovo je još jedna potvrda da smo istrajali i bili ozbiljni u namjeri da uvažimo napore i požrtvovanje svih zaposlenih u zdravstvu, koji su život opredijelili brizi o onome što nam je svima najvažnije, a zdravlje to svakako jeste”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da je to dokaz da Vlada i Ministarstvo zdravlja vode odgovornu politiku prema zaposlenima u zdravstvenom system.

“Kroz povećanje zarada želimo da utičemo na poboljšanje standarda zaposlenih u zdravstvenom sistemu i vraćanja ugleda profesiji koja je decenijama bila zanemarivana“, istakla je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je započet proces ulaganja u opremanje zdravstvenih ustanova i nabavku savremene medicinske opreme, kako bi uslovi rada svih zdravstvenih radnika bili približni evropskom nivou, a usluge koje pružaju, kako je navela, zaista je takva.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić istakla je da je ovo značajno povećanje zarada potvrda da Vlada veoma razmišlja o sektoru zdravstva, kao intelektualnoj eliti jednog društva.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu, Nebojša Radonjić, pohvalio je ogromno povećenja plata zaposlenih u zdravstvenom sektoru.

On je naglasio da će se u narednom periodu zalagati da se u većoj mjeri nemedicinski kadar u dijelu zarada izjednači sa medicinskim.

“Iako sam zadovoljan sa povećanjem koje je veliko, moramo učiniti sve da svi ljudi koji rade u zdravstvenom sektoru budu takođe zadovoljni”, poručio je Radonjić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije