NaslovnicaCrna GoraPopunjeno dvije trećine kapaciteta za COVID pacijente

Popunjeno dvije trećine kapaciteta za COVID pacijente

Podgorica, (MINA) – U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) popunjeno je dvije trećine kapaciteta namijenjenih za COVID pacijente, kazala je direktorica te zdravstvene ustanove Ljiljana Radulović.

Ona je rekla da se u aktivnom COVID dijelu nalazi 150 kreveta, i još 30 u dijelu stare Medicinske škole, koji je preventivno opremljen za potencijalni rast prijema pacijenata sa lakšim simptomima.

„U COVID dijelu hospitalizovano je 120 pacijenata, a osam pacijenata, koji su COVID pozitivni, leže na drugim klinikama jer se trenutno liječe od neke druge bolesti“, kazala je Radulović agenciji MINA.

Ona je navela da su u ponedjeljak primili šest pacijenata zaraženih koronavirusom.

Radulović je kazala da u COVID dijelu svakodnevno radi oko 300 zaposlenih.

„Ono što smo uradili prošlog mjeseca, nastavljamo i tokom ovog. Ovog mjeseca 15 doktora sa drugih klinika, koji do sada nijesu pripadali COVID sistemu, biće angažovano u okviru tog sistema“, rekla je Radulović.

Razlog za njihovo angažovanje, kako je objasnila, jeste što doktori koji rade u COVID sistemu imaju u prosjeku od pet, osam, a nekad i deset dežurstava u toku mjeseca.

„Baš zbog toga, da bismo ih malo odmorili, u smislu da imaju manji broj dežurstava u toku mjeseca, angažovali smo doktore sa drugih klinika“, kazala je Radulović.

Ona je dodala da će svakog mjeseca biti angažovani doktori sa drugih klinika kako bi smanjili broj dežurstava koja ostvaruju internisti, infektolozi u okviru COVID sistema.

Kako je navela Radulović, angažovanje zaposlenih sa drugih odjeljenja za rad u COVID sistemu praksa je i u drugim zemljama.

Najčitanije