fbpx
NaslovnicaCrna GoraPopis ove godine nemoguće organizovati po međunarodnim standardima

Popis ove godine nemoguće organizovati po međunarodnim standardima

Podgorica, (MINA) – Kašnjenje sa usvajanjem budžeta i sa njim povezanih pretpostavki potrebnih za realizaciju najveće statističke akcije, ukazuju da realizacija popisa stanovništva, domaćinstava i stanova ne može biti sprovedena u skladu sa međunarodnim standardima, saopštili su iz Uprave za statistiku (MONSTAT).

Popis stanovništva bio je planiran za april ove godine, ali tada nije mogao biti održan, ne samo zbog toga što budžet nije bio usvojen, već i zbog pandemije koronavirusa, piše Pobjeda.

U Crnoj Gori je posljednji popis održan 2011. godine, a međunarodna praksa je da se ta statistička akcija realizuje na deset godina.

Iz Monstata su za Pobjedu kazali da im je, na osnovu dosadašnjeg iskustva u realizaciji popisa, od trenutka usvajanja zakona o popisu stanovništva, kao i budžeta, potrebno najmanje šest mjeseci za realizaciju definisanih pretpostavki za sprovođenje popisa.

“Međutim, imajući u vidu neizvjesnu situaciju izazvanu pandemijom, kao i složenu društveno-ekonomsku situaciju, jasno je da su uslovi za pripremu popisa ove godine značajno drugačiji u odnosu na 2011. godinu”, naveli su iz Monstata.

To će, kako su istakli, zahtijevati razvijanje dodatnih protokola, odnosno dodatno vrijeme za pripremu i realizaciju popisa u odnosu na dosadašnje iskustvo.

“Jer po međunarodnim preporukama za realizaciju popisa veoma je važno da se popis sprovede u stabilnom političkom i socijalno sigurnom okruženju u zemlji”, poručili su iz Monstata.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je ranije u parlamentu da je budžetom planirano da se popis održi ove godine i da je u tu svrhu izdvojeno 2,5 miliona EUR Monstatu i 350 hiljada EUR iz objedinjenih nabavki.

Iz Monstata su kazali da su prvi prijedlog budžeta za ovu godinu, uključujući i budžet za realizaciju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, dostavili Ministarstvu finansija u avgustu prošle godine.

Najčitanije