fbpx
NaslovnicaCrna GoraPejović: Zabrinjava osporavanje namjera Vlade da se precizira odgovornost za genocid

Pejović: Zabrinjava osporavanje namjera Vlade da se precizira odgovornost za genocid

Podgorica, (MINA) – Zabrinjavajuće je da određene organizacije i pojedinci iz zemlje i regiona osporavaju namjere crnogorske Vlade da se jasno precizira odgovornost i afirmiše mirovni sporazum iz Dejtona, koji garantuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, uz očuvanje entiteta, smatraju u Pokretu Evropa sad (PES).

Generalni sekretar PES-a Boris Pejović, podsjetio je da je u prethodnim sazivima crnogorski parlament usvojio deklaraciju i rezoluciju o genocidu u Srebrenici i rezolucije o genocidu u Pivi i Velici.

Pejović je kazao da je prema izglasanim rezolucijama i deklaracijama u crnogorskom parlamentu koje se odnose na genocide, neophodno iskazivati posebno poštovanje njegujući trajan odnos i pijetet prema svim nevinim žrtvama, bez relativizacije genocida u Srebrenici.

“Ako postoji saglasnost da za zločine genocida nijesu odgovorni narodi, već pojedinci, što je konstatovano u presudama međunarodnih sudova, onda je jako zabrinjavajuće da određene organizacije i pojedinci iz zemlje i regiona osporavaju namjere crnogorske Vlade da se jasno precizira odgovornost i afirmiše mirovni sporazum iz Dejtona”, kazao je Pejović.

On je naveo da “punktovi i propagandisti” koji žele da imputiraju odgovornost članovima aktuelne Vlade u vezi tragičnih događaja počinjenih u Srebrenici prije skoro 30 godina, to rade kako bi zamaskirali ratne tragove i ulogu bivšeg režima, koji je, kako je dodao Pejović, bio direktno involviran u ratnim užasima 90-tih.

“Nakon što je sadašnja Vlada u saradnji sa parlamentom isporučila konkretne rezultate u brojnim oblastima i trasirala put za dalji napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji, aktuelan je pokušaj da se kritikama na račun uspješne i evropske Vlade pomognu oni činioci koji bi da profitiraju preko tragičnih tema iz prošlosti”, rekao je Pejović.

On je kazao da je građanima sada jasnije ko se zalaže za mir, stabilnost i prosperitet.

“A ko za kolektivizaciju pojedinačnih zločina i zloupotrebu nevino nastradalih žrtava genocida u Srebrenici”, dodao je Pejović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije