fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaVlada da ne krije troškove naknada bivšim funkcionerima

Vlada da ne krije troškove naknada bivšim funkcionerima

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Vladu i premijera Milojka Spajića da obezbijede transparentnost trošenja javnog novca i dostave podatke o troškovima naknada koje primaju bivši funkcioneri.

Ta nevladina organizacija uputila je zahtjeve za slobodan pristup informacijama Generalnom sekreterijatu Vlade i ministarstvima, tražeći detalje o naknadama koje su bivši funkcioneri primali nakon prestanka funkcije u periodu od marta 2016. do septembra 2023. godine.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Milena Gvozdenović kazala je da je svega šest ministarstava dostavilo informacije sa spiskom javnih funkcionera i naknadama koje su primili po prestanku funkcije.

Kako je navela, detalje o naknadama za dostavila su ministarstva ekonomskog razvoja, kulture i medija, prosvjete, nauke i inovacija, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i rada i socijalnog staranja.

Prema riječima Gvozdenović, Ministarstvo javne uprave je dostavilo samo informacije o naknadama za funkcionere koji su ostvarili to pravo nakon 2022. godine.

“Prema dostavljenim podacima, navedenih šest resora potrošilo je više od 1,1 miliona EUR na naknade bivšim funkcionerima, u okviru posljednjih sedam i po godina”, saopštila je Gvozdenović.

Ona je kazala da je taj iznos samo “vrh ledenog brijega” s obzirom na činjenicu da nema podataka o naknadama za funkcionere ostalih ministarstava.

Gvozdenović je rekla da je pet ministarstava djelimično odobrilo zahtjev CDT-a, izostavljajući informacije o izdvajanjima za funkcionerske naknade, dok od šest ministarstava uopšte nijesu dobili tražene podatke.

“Zanimljivo je da je su pojedina ministarstva kao obrazloženje za nedostavljanjeinformacija o naknadama po svim godinama navodila sajber napad na Vladinu informatičku infrastrukturu koji se dogodio 2022. godine, zaštitu podataka o ličnosti”, rekla je Gvozdenović.

Ona je kazala da Ministarstvo energetike i rudarstva nije imalo isplata po ovoj osnovi u analiziranom periodu, jer je u pitanju novoformirani resor, ali da je ispoštovalo Zakon o slobodnom pristupu informacijama i u roku odgovorilo njihov zahtjev.

Prema riječima Gvozdenović, Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je odgovorilo u roku i uputilo zahtjev Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na dalje postupanje, jer je taj resor pravni sljedbenik resora ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Gvozdenović je rekla da je Generalni sekretarijat Vlade dostavio rješenja o ostvarivanju prava na naknadu nakon prestanka funkcije javnim funkcionerima koje je izabrala, imenovala ili postavila Vlada.

“Ali ne i iznose koji su im isplaćivani, pojašnjavajući da to podrazumijeva sačinjavanje nove informacije, odnosno da Generalni sekretarijat ne vodi takvu vrstu evidencije”, dodala je Gvozdenović.

Ona je kazala da CDT očekuje da Vlada demonstrira drugačiji pristup u odnosu na svoje prethodnike kada je u pitanju transparentnost trošenja novca i uspostavi nove prakse rada u skladu sa zakonom propisanom obavezom proaktivne transparentnosti.

“Izostanak odgovora na naše zahtjeve za slobodan pristup informacijama svakako ne predstavlja dobar manir rada na početku mandata Vlade”, zaključila je Gvozdenović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...