fbpx
NaslovnicaGlavna vijestViše partija osudilo izjave Bratić na protestu u Podgorici

Više partija osudilo izjave Bratić na protestu u Podgorici

Podgorica, (MINA) – Više političkih subjekat osudilo je večerašnje izjave ministarke prosvjete nauke, kulture i sporta Vesne Bratić tokom protesta u Podgorici, na kojem su se okupili građani nezadovoljni najavama o formiranju manjinske vlade.

Bratić je, obraćajući se učesnicima protesta, između ostalog upitala da li vrhuška Socijalističke narodne partije (SNP) misli da su oni veći, bolji i časniji ljudi od premijera Zdravka Krivokapića.

„I da će oni, sa Draginjom Vuksanović Stanković, Damirom Šehovićem, Ervinom Ibrahimovićem, Fatmirom Đekom, Nikom Đeljošajem potpisati Temeljni ugovor”, rekla je Bratić.

Iz SNP-a su kazali da se Bratić toj partiji večeras obratila na „histeričan i neprimjeren način za jednog ministra u Vladi“.

Kako su naveli, Bratić je u krajnje nekorektnom i nacionalističkom tonu pomenula i lidere partija sa kojima je SNP potpisao Memorandum.

„Lažno optužila da će sa liderima Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemokrata, koji nisu potpisnici Memoranduma niti su to mogli biti, napraviti buduću Vladu“, kaže se u reagovanju SNP-a.

Prema njihovim riječima, baš lideri tih partija, inače tradicionalnih koalicionih partnera Demokratske partije socijalista (DPS), omogućili su Bratić da dobije crnogorsko državljanstvo pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović kazala je da temeljni ugovor, i sva ostala dokumenta, treba da potpiše Vlada koja zastupa interese svih njenih građanki i građana.

“Ovo je građanska država koliko god to Vas boljelo”, poručila je Marović na Tviteru /Tvitter/.

Iz SD su u reagovanju pozvali nadležne organe da preispitaju da li su se stekli uslovi da Bratić izgubi crnogorsko državljanstvo.

„Bratić, kojoj je Crna Gora nažalost dala državljanstvo, posao, siguran i topao dom, pokušava, u sred naše države, da nas prebraja na ove i na one“, kazao je portparol te partije Nikola Zirojević.

Još je, kako je kazao, žalosnije što je 41 poslanik vladajuće većine osobi sa toliko opasnim, retrogradnim stavovima dao funkciju ministarke u Vladi „i povjerio joj četiri neizmjerno važna resora koja od stupanja na funkciju pokušava uništiti do temelja“.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković pozvala je Bratić da je u parlamentu pita sve što je zanima.

“Odlazeća ministarko Bratić, dođite u Skupštinu da me pitate sve što Vas zanima, imali ste priliku i prije, ali ste pobjegli. Nema potrebe da ste nervozni, dobićete odgovor”, rekla je Vuksanović Stanković.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković naveo je da je sramotna retorika koja je u Crnoj Gori bila nepoznanica sa zvaničnih adresa i u mnogo težim vremenima.

“Sramota je i naša što smo dozvolili da nacionalizam i napadi na manjine postanu naša stvarnost”, rekao je Bošković.

Iz manjinskih partija su, u zajedničkom reagovanju koje su potpisali lideri Bošnjačke stranke, Albanske liste i Albanske koalicije Jednoglasno – Ervin Ibrahimović, Nik Đeljošaj i Fatmir Đeka, naveli da su Bratić i Vlada u prethodnih godinu pokazali koliko im je stalo do manjinskih naroda i do multietničke Crne Gore.

“Obraćanje „slučajne ministarke“, upućeno predstavnicima manjinskih naroda, s elementima govora mržnje, primitivizma, netrpeljivosti, vjerske i nacionalne netolerancije, vjerovatno je posljednje obraćanje ovakvog tipa nekog visokog vladinog dužnosnika, odlazeće Vlade“ kaže se u reagovanju.

Lideri manjinskih partija su poručili da su manjine temelj na braniku Crne Gore i da nije slučajno da sada Bratić i drugi, kako su naveli, targetiraju upravo predstavnike manjinskih naroda.

“Dok Crna Gora ima iskrene sinove, poput predstavnika manjinskih naroda, koji su dokazane patriote, borci za nezavisnu, antifašističku i multietničku Crnu Goru, ova država će uvijek biti na putu poštovanja civilizacijskih vrijednosti i prosperitetnog društva”, navodi se u reagovanju.

Iz Liberalne (LP) partije su kazali da Bratić poručuje manjinama da su nepoželjne zbog svog imena i prezimena, vjere i nacije, iako je, kako su naveli, bila vrlo raspoložena da iskoristi partije manjina da joj čuvaju fotelju.

„Dok ih sada naziva pogrdnim imenima i pita se kako se usuđuju da imaju svoje mišljenje. Fotelja je svetinja, a svetinja se ne dira“, kaže se u reagovanju LP.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije