fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVarhelji: Zapadni Balkan da iskoristi priliku koju mu daje EU

Varhelji: Zapadni Balkan da iskoristi priliku koju mu daje EU


Podgorica, (MINA) – Zapadni Balakan treba da iskoristi priliku koju mu daje Evropska unija (EU), poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, dodajući da do kraja 2027. godine neće više biti izgovora za region da nije spreman da postane dio te zajednice.

Varhelji je, na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Kotoru, kazao da postoji veliki nivo motivisanosti da se odradi sve što je zamišljeno kako bi se region što više uskladio sa EU.

“Naredna Evropska komisija trebalo bi da bude komisija proširenja, koja će do kraja svog mandata vidjeti nove članice koje se pridružuju Uniji“, rekao je Varhelji.

On je dodao da je siguran da će, sa svim što su zajedno uradili u ovom mandatu EK, zaključno sa Planom rasta, Zapadni balkan biti dio tog proširenja.

“Mislim da je jasno da ponuda koju je EU stavila na sto treba da nas vodi do narednog institucijonalnog nivoa kada će biti naredno proširenje”, rekao je Varhelji.

Kako je kazao, do kraja 2027. godine neće biti više izgovora za Zapadni Balkan da nije spreman da postane dio EU.

Prema riječima Varheljija, da bi se to desilo, mora se raditi na terenu.

Varhelji je naglasio da Zapadni Balakan treba da iskoristi priliku koju mu EU daje, ali i period prije pristupanja Uniji.

„Želimo da iskoristite šanse koje vam članice daju i prije nego postanete članice EU“, rekao je Varhelji, ukazujući da to nije samo samo politička ideja, nego i ekonomska mjera.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Eko-fond i Opština Pljevlja potpisali strateška dokumenta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Izvršni direktor Eko-fonda, Draško Boljević i predsjednik Opštine Pljevlja, Dario Vraneš,...