fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaUsvajanjem zakona Đukanović bi bio dužan da promijeni odluku o izborima

Usvajanjem zakona Đukanović bi bio dužan da promijeni odluku o izborima

Podgorica, (MINA) – Ukoliko Skupština usvoji Predlog Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović bio bi dužan da Odluku o raspisivanju izbora u Mojkovcu, Cetinju i Petnjici, kao niži pravni akt, promijeni i uskladi s važećim zakonom.

To je “Vijestima” saopšteno iz Skupštine, uz podsjećanje da je i bez promjene zakona, Đukanović prošle godine promijenio odluku i zbog epidemiološke situacije odložio izbore u Tivtu, u finišu kampanje.

Đukanović je u utorak raspisao lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju za 5. decembar.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić podnio je polovinom jula ove godine Predlog Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri.

Predlogom Zakona se omogućava objedinjavanje lokalnih izbora, odnosno, produžavanje mandata lokalnoj vlasti u Mojkovcu, Petnjici, Cetinju, Ulcinju i Beranama do proljeća, kada bi se održali izbori u 17 opština i eventualno u Tuzima, ukoliko tamošnji lokalni parlament sebi skrati mandat.

Bečić je predložio da se naredne godine istovremeno održe lokalni izbori u 17 opština kako “država ne bi konstantno bila u vanrednom političkom stanju i kako bi se spustile višegodišnje tenzije”.

Iz Parlamenta su saopštili da Predlog zakona do sada nije razmatran jer se dio parlamentarne većine nalazi u bojkotu plenarnih zasijedanja, pa zakon nije bilo moguće usvojiti.

”Đukanović je raspisao izbore u skladu s važećim zakonodavstvom, ali je primjetno da ovoga puta nije, kao do sada, izbore raspisao posljednjih dana isteka roka, već dvadesetak dana ranije”, rekli su iz Skupštine “Vijestima”.

Oni su dodali da je Đukanović izbore raspisao “baš u trenucima kada se u medijima aktuelizovala tema o potrebi usvajanja Predloga zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi”.

Zakonski rok do kada je Đukanović bio u obavezi da raspiše lokalne izbore u tri opštine isticao je 6. oktobra.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi