fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaU Bijelom Polju pravo glasa ima 39.580 građana, u Šavniku 1.597

U Bijelom Polju pravo glasa ima 39.580 građana, u Šavniku 1.597

Podgorica, (MINA) – Pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima u Bijelom Polju ima 39.580 građana, a u Šavniku 1.597, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

U poređenju sa parlamentarnim izborima, održanim 30. avgusta 2020. godine, broj birača u Bijelom Polju se smanjio za 358, a u Šavniku za 21.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je lokalne izbore u tim opštinama za 12. jun.

Iz MUP-a je saopšteno da uvid u glasački spisak birač može ostvariti lično, na šalterima filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Bijelo Polje i Šavnik, radnim danima od osam do 14 sati, sa ličnom kartom ili pasošem.

Kako su kazali iz tog resora, prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

„Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na portalu ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište.

„Građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište“, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su rekli da birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

U birački spisak, kako se navodi, upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije