fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠehović: IBAR usputna stanica na evropskom putu

Šehović: IBAR usputna stanica na evropskom putu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora sa antizapadnom parlamentarnom većinom ne može do punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU), ocijenio je lider Socijaldemokrata Damir Šehović, navodeći da je Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) samo usputna stanica na evropskom putu.

Šehović je u saopštenju čestitao na dobijanju IBAR-a, navodeći da ne čestita Vladi, nego građanima Crne Gore.

Kako je kazao, građani dobro znaju da je najvažniji dio posla, po korektnom priznanju resorne ministarke, bio obavljen još 2020. godine.

“Dakle, za vrijeme mandata naše vlade”, dodao je Šehović.

On je kazao da nije vrijeme za dodjeljivanje medalja ni prethodnoj ni aktuelnoj vlasti, jer IBAR jeste važno, ali je ipak samo tehničko pitanje, odnosno još jedan “štrik” na evropskom putu.

“Ali zasigurno nije konačan cilj, već samo još jedna usputna, tj. prolazna stanica do punopravnog članstva u EU I kao takav IBAR ne predstavlja garanciju da će pomenuti cilj uopšte biti ostavren”, rekao je Šehović.

On je istakao da Crnu Goru tek čeka ozbiljan posao na izgradnji evropskog, odnosno zapadnog sistema vrijednosti u pravom, odnosno suštinskom smislu te riječi.

“Grdno se prevario svako ko misli da je članstvo u EU, odnosno istinsko prihvatanje zapadnih vrijednosti koje je simbolizuju, moguće ostvariti sa: dokazano antizapadnim retrogradnim strukturama; onima koji nacionalističko stavljaju ispred građanskog i multietničkog, a klerikalno ispred sekularnog; protivnicima NATO-a”, naveo je Pehović.

Kako je kazao, prevario se svako ko misli da je to moguće ostvariti sa podržavaocima zvanične Rusije i Vladimira Putina, koje nazivaju oslobodiocima a ne agresorima na Ukrajinu, onima koji slave ratne zločince; revizionistima, to jest onima koji iskrivljuju nesporne istorijske činjenice o Drugom svjetskom, kao i ratovima iz 90-tih godina.

Šehović je naveo da se treba manuti političkih floskula i jeftinog populizma.

“Pogledajmo istini u oči. Ako to uradimo, shvatićemo da makar pola parlamentarne većine, koju predvodi predsjednik Skupštine, istinski baštini potpuno suprotne vrijednosti od onih koje premijer danas na sva zvona slavi povodom čuvenog IBAR-a”, rekao je Šehović.

On je istakao da je Crna Gora daleko od potrebe za slavljem, a još dalje od punopravnog članstva u EU, sa ovakvom parlamentarnom većinom.

“Svako ko to ne vidi, sklon je samozavaravanju. A samozavaravanje je, kako su mudriji to davno kazali, najlakši put ka iluziji i samoobmani. Čemu, inače, aktuelna vlada pokazuje sklonost. Nažalost. I njihovu i našu. Njihovu, jer joj se politički kraj bliži. Našu, jer gubimo vrijeme koje namamo”, poručio je Šehović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije