fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadinović odustao od kandidature za ambasadora u Moskvi

Radinović odustao od kandidature za ambasadora u Moskvi

Podgorica, (MINA) – Miloš Radinović, koga je Demokratska narodna partija (DNP) predložila za ambasadora Crne Gore u Moskvi, odustao je od dalje procedure za imenovanje na tu funkciju.

Radinović je u pismu lideru DNP-a Milanu Kneževiću podsjetio da je procedura po kojoj se donosi rješenje o imenovanju u toku i da se nalazi u odgovarajućim državnim institucijama.

Kako je naveo, predlog DNP-a je prihvatio “kao sin Crne Gore” u kojoj je rođen i proveo djetinjstvo, čija imena nose njegova djeca i u kojoj su korijeni njegove porodice, uža i šira rodbina i grobovi predaka.

„Obzirom da sam završio diplomatiju na državnom univerzitetu u Rusiji u kojoj već dugo živim sa porodicom, prihvatajući Vaš predlog vodio sam se, prije svega, željom da u okviru svojih mogućnosti, sa mjesta ambasadora pomognem procesima normalizacije crnogorsko-ruskih odnosa“, rekao je Radinović.

On je dodao da su odnosi Crne Gore i Rusije, nažalost, veoma ozbiljno poljuljani, kako je ocijenio, prije svega na štetu Cme Gore.

Radinović je kazao da od dalje procedure po imenovanju za ambasadora Crne Gore u Rusiji odustaje budući da ima informacije da njegovo moguće imenovanje izaziva i razne negativne opservacije, pogrešna tumačenja o namjerama, a moguće i politička raznoglasja.

„S obzirom na osjetljivost teme i vremena u kome živimo, a naročito imajući u vidu stepen zavistnosti za donošenja ovakvih rješenja i od adresa koje imaju ozbiljan uticaj na Crnu Goru – obavještavam Vas da odustajem od dalje procedure po imenovanju za ambasadora Crne Gore u Rusiji“, naveo je Radinović.

On je istakao i da odustaje s obzirom da je utisak da uloga ambasadora u Moskvi može i dalje ostati svedena na puku formalnost i „stražarenje vrata“ ambasade.

“Što ni u kakvoj formi ne odgovora ni mojoj životnoj poziciji, ni mom shvatanju rada, bilo koje, a naročito ne ambasade Cme Gore u Rusiji“, istakao je Radinović.

On je zahvalio Kneževiću na ukazanoj časti i povjerenju, kao i predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću na nedavnom susretu u kojem je imao mogućnost da u iznese stav o stanju crnogorsko-ruskih odnosa.

„Kao neko ko je vaspitan u duhu ljubavi, tradicije i patriotizma prema našoj Crnoj Gori, bio sam uvjeren da i moja ljubav prema Rusiji, a koju, siguran sam, dijelim sa većinom građana Crne Gore, ne treba da bude smetnja imenovanju na mjesto ambasadora u Moskvi. Naročito u vrijeme porušenih mostova među našim državama“, rekao je Radinović.

Kako je kazao, izgleda da se prevario i da je to više mana, nego preporuka.

Radinović je budućem ambasadoru Crne Gore u Moskvi poželio uspješan rad i svako dobro.

„U nadi da će biti dostojan onih vjekova koji su most bratstva među našim narodima sagradili davno do nas“, naveo je Radinović.

On je naglasio da je svako drugo stanje osim bratskog u odnosima izmedu Crne Gore i Rusije neprirodno i kratkotrajno.

„U svakom slučaju hoću da Vas uvjerim da će u meni i mojoj porodici, u okvirima naših mogućnosti, Crna Gora , kao i do sada, imati jednu svoju malu, skromnu, toplu adresu u Rusiji, čija će vrata uvijek biti otvorena za svaku dobru inicijativu, dobre misli i djela koja dolaze iz naše rodne grude“, poručio je Radinović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije