fbpx
NaslovnicaCrna GoraProblem naplate alimentacije mnogo veći od zvaničnih podataka

Problem naplate alimentacije mnogo veći od zvaničnih podataka

Podgorica, (MINA) – Problem naplate alimentacije u Crnoj Gori mnogo je veći od zvaničnih statističkih podataka koje prikazuju sudovi, kazali su iz Ženskog kluba Skupštine.

Skupština je u srijedu usvojila Zakon o privremenom izdržavanju djece, kojim se predviđa osnivanje Alimentacionog fonda.

Iz Ženskog kluba su podsjetili da su u martu članice kluba i pridruženi član Boris Mugoša predali u proceduru taj zakon.

“Usvajanje Zakona o privremenom izdržavanju djece i osnivanje Alimentacionog fonda smo smatrale neophodnim jer je nažalost praksa pokazala da postojeća zakonska rješenja djeci i samohranim roditeljima ne pružaju proklamovanu ustavnu zaštitu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su sigurne da je usvajanje zakona obradovalo veliki broj samohranih roditelja, a čiji bivši partneri, uprkos odluci suda, izbjegavaju plaćanje alimentacije.

„Želimo da istaknemo da je problem naplate izdržavanja, odnosno alimentacije, u Crnoj Gori, mnogo veći od zvaničnih statističkih podataka koje prikazuju sudovi“, navodi se u saopštenju.

Iz Ženskog kluba su podsjetili da je predlog zakona urađen u saradnji sa stručnim timom nevladine organizacije Centar za ženska prava.

Kako su naveli, u pripremi zakona veliku podršku su imali i od ministarstava pravde, rada i socijalnog staranja i finansija, kao i od Zaštitnice imovinsko pravnih odnosa Crne Gore i stručnih službi Skupštine.

„Ženski klub će i dalje, još snažnije nastaviti da radi na unapređenju zakonskog okvira koji se odnosi na afirmaciju rodne ravnopravnosti na mjestima odlučivanja i u svim sferama društva i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja“, kaže se u saopštenju.

Iz Ženskog kluba su istakli da će raditi na unapređenju zakonske regulative i ambijenta za socio-ekonomsko osnaživanje žena, ravnopravni položaj na tržištu rada i bolju zdravstvenu zaštitu žena, posebno onih u ruralnim područjima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...