fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaPredsjedavanje Češke Savjetom EU ključno za Crnu Goru

Predsjedavanje Češke Savjetom EU ključno za Crnu Goru

Podgorica, (MINA) – Predstojeće predsjedavanje Češke Savjetom Evropske unije (EU) ključno je za Crnu Goru, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića i češke ambasadorke u Crnoj Gori Janine Hrebičkove.

Krivokapić je istakao da je odnose Crne Gore sa Češkom i grupom zemalja koje danas čine Višegradsku grupu, a koji datiraju iz perioda kraljevine, još tada odlikovala logistička i diplomatska podrška.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore (MVP), on je kazao da je istorijsko pamćenje u diplomatiji nezamjenjivo.

Aktuelna saradnja sa pomenutim država, kako je rekao Krivokapić, od izuzetnog je značaja za Crnu Goru i razumijevanje njenog strateškog opredjeljenja u EU.

“Zajednički je ocijenjeno da je predstojeće predsjedavanje Češke Savjetom EU ključno za Crnu Goru, kao i da je potrebno da naša država iskoristi tih šest mjeseci i uloži sve napore kako bi dobila završna mjerila u ključnim poglavljima”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, istaknuto je da bi uspjeh Crne Gore u pregovorima sa Unijom bio i uspjeh regiona, kao i Evropske komisije.

“Sagovornici su se saglasili da bi čelnici EU trebalo da ulože dodatne napore i energiju u politiku proširenja, imajući u vidu da, kako je ocijenjeno, postoji realan kontekst da se naprave odlučujući koraci u pregovaračkom procesu Crne Gore sa EU”, naveli su iz MVP.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...