fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodržali pooštravanje kazni za napade na novinare

Podržali pooštravanje kazni za napade na novinare

Podgorica, (MINA) – Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu jednoglasno je podržao predlog izmjena Zakonika o krivičnom postupku, kojima je predviđeno pooštravanje kazni za napade na novinare i uvođenje novih krivičnih djela.

Formalni predlagač izmjena je poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić, na inicijativu nekoliko nevladinih organizacija (NVO).

Izmjene su inicirale NVO Akcija za ljudska prava, Sindikat medija Crne Gore, Institut za medije, Građanska alijansa, Udruženje novinara Crne Gore, Društvo profesionalnih novinara, Centar za građansko obrazovanje, Media centar i “35mm”.

Predsjednik Odbora, Momo Koprivica, istakao je da postoje stalne preporuke međunarodnih organizacija, za stvaranje uslova za nesmetani rad novinara i omogućavanja slobodnog i objektivnog izvještavanja.

Milačić je pojasnio da su predložili dopunu člana Krivičnog zakonika kojom se definiše pojam novinara, dok se ubistvo novinara prilikom vršenja profesionalnih zadataka ili u vezi sa njima tretira kao teško ubistvo.

On je kazao da su predložili pooštrene kazne od jedne do osam godina zatvora, umjesto šest mjeseci do pet godina, za nanošenje teških tjelesnih povreda novinarima, maloljetnicima, trudnicama i službenim licima.

“Tražimo da se kazne odrede radi odvraćanja od takvih napada”, pojasnio je Milačić.

Između ostalog, kako je kazao, predviđene su kazne od tri mjeseca do tri godine za sprječavanje novinara u vršenju profesionalne radnje.

“Jedna od primarnih obaveza je, zbog Crne Gore i građana, da se izmijeni Krivični zakonik u dijelu veće krivično-pravne zaštite novinara i medijskih radnika”, rekao je Milačić.

On je istakao da od zaštite novinara direktno zavisi kvaliltet demokratije u jednom društvu.

Milačić je kazao da su predložili i dopunu člana Krivičnog zakonika koji se odnosi na teško ubistvo.

“Smatramo da ubistvo novinara pri vršenju ili u vezi sa vršenjem profesionalnih zadatka treba tretirati kao teško ubistvo, za koje je propisana kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora”, dodao je Milačić.

On je istakao da je u prvoj polovini ove godine zabilježeno deset napada na novinare, na različite načine.

Ministar unutrašnjih poslova, Sergej Sekulović, kazao je da je pristup tog resora da se u Krivični zakonik uvede pojam poslova od javnog značaja, među kojima su novinari i ljekari.

Sekulović je pojasnio se poslovima od javnog značaja smatra obavljanje profesije i dužnosti koje podrazumijeva povećani rizik za bezbjednost te osobe u oblasti javnog informisanja, zdravstvene zaštite i pravne pomoći.

On je dodao da bi djela teško ubistvo ili teška tjelesna povreda pratila adekvatna kaznena politika.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak je ocijenila da treba doraditi i Zakon o medijima, zbog toga što je bitna i definicija medija.

Bošnjak je kazala da bi to trebalo uraditi zato što se javlja mnogo medija, koji se tako predstavljaju, dodajući da ima sve više tekstova i napada na javne ličnost, a kleveta je dekriminalizovana.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić je kazao da je za Vladu načelno prihvatljiv ovaj predlog izmjena Krivičnog zakonika.

Marić je kazao da Ministarstvo predlaže da se umjesto uvođenja novog krivičnog djela izvrše dopune kod krivičnih djela teško ubistvo, teška tjelesna povreda, prinuda, ugrožavanje sigurnosti.

On je ponovio da bi se odredio pojam poslova od javnog značaja, a ne pojam novinara.

Kako je kazao, OEBS preporučuje svojim članicama da ne definišu pojam novinara, zbog dinamike tog pojma.

“To bi podrazumijevalo da se poslom od javnog značaja smatra se obavljanje profesije ili dužnosti, koje je povezano sa povećanim rizikom za bezbjednost osobe koja ga obavlja u oblasti javnog infromisanja”, rekao je Marić.

Marić je rekao da bi na to moglo da se doda i zdravstvo.

Na taj način, kako je dodao, u krivično djelo teško ubistvo dodala bi se tačka koja bi to propisala i kada neko ubije osobu koja obavlja poslove od javnog značaja.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković je ocijenila da su kazne za napade na novinare niske i da ih treba pooštriti.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Andrija Nikolić, rekao je da je novinarstvo postalo profesija od ključnog zhačaja za napredak društvene zajednice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...