fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaOdgovorno društvo mora da se suprostavi diskriminaciji žena na interentu

Odgovorno društvo mora da se suprostavi diskriminaciji žena na interentu

Podgorica, (MINA) – Odgovorno društvo mora naći način da se suprostavi diskriminaciji žena na interentu, poručeno je iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore.

Kopredsjednice Ženskog kluba Vesna Pavićević i Branka Bošnjak su najoštrije osudile uvrede upućene predsjednici Alijansi žena Demokratske partije socijalista (DPS), Driti Loli, kao i članicama Savjeta mladih iz te partije, Amini Brahić i Nini Perunović.

“Prostački napadi na društvenim mrežama, upućeni Loli, Brahić i Perunović, su potvrda društvenog posrnuća u nepoštovanju žena, koje je zadesilo Crnu Goru”, navele su Pavićević i Bošnjak.

One su navele da su žene različitih starosnih dobi, posebno političarke, novinarke, zaštinice ženskih prava i druge javne ličnosti, mete uvreda, psovki, seksizma i mizoginije.

“Primitivne uvrede nijesu zaobišle ni tri mlade žene iz DPS-a, koje su se udostojile baviti se politikom, u želji afirmacije žena i borbi za rodnu ravnopravnost”, poručile su Pavićević i Bošnjak.

One su navele da se društvene mreže koriste za beskrajnu slobodu, kao i da postoje brojne i veoma zabrinjavajuće mogućnosti za neumjesne komentare prema ženama.

Na taj način, kako su kazale, ugrožava se tolerancija i daje se primat govoru mržnje.

Pavićević i Bošnjak su navele da se bilo kakav oblik vrijeđanja, omalovažavanja ili ismijavanja nekoga može svrstati u psihičko nasilje, koje može imati nesagledive posljedice.

Prema njihovim riječima, širenjem uvreda, pogrdnim objavama, pokušao se omalovažiti integritet političarki DPS-a, a neprimjernim i uvredljivim komentarima degradirati njihov dignitet.

“Najoštrije osuđujemo sramotne uvrede upućene našim uvaženim mladim političarkama i pozivamo sve organizacije koje se bave zaštitom žena, međunarodne organizacije i sve društvene subjekte, da ne ćute na ovakve pojave”, kaže se u saopštenju.

Pavićević i Bošnjak su istakle da javno izgovorene riječi i objave utiču na formiranje stavova javnog mnjenja i obrasce ponašanja, čime se smanjuje učešće žena u javnom poslu.

“Odgovorno društvo mora naći način da se suprostavi ovoj pojavi, da preduzmu značajne korake u tom pravcu i da diskriminaciju nad ženama na interentu prepoznaju kao oblik nasilja nad ženama”, navele su Pavićević i Bošnjak.

One su pozvale nadležne institucije da preduzmu sve mjere za suzbijanje i sankcionisanje ove pojave.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije