fbpx
NaslovnicaCrna GoraNimanbegu: Puno se radi na tome da Spajić ne bude mandatar

Nimanbegu: Puno se radi na tome da Spajić ne bude mandatar

Podgorica, (MINA) – Mandat za sastav nove vlade treba dati lideru Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću, ocijenio je lider Force Genci Nimanbegu, navodeći da se puno radi na tome da Spajić ne bude mandatar.

Nimanbegu je novinarima, nakon konsultacija sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatoviću, kazao da su otvoreno razgovarali o strukturi buduće vlade šta bi trebalo da budu prioriteti.

„Jasno smo saopštili da je naša vizija da je za albanski narod u Crnoj Gori veoma bitno da sljedeća vlada cijeni naše specifičnosti i da radi na dugoročnoj afirmativnoj akciji koja će omogućiti da se razvijamo isto kao druge nacionalne zajednice“, rekao je Nimanbegu.

On je kazao da su Milatoviću saopštili da je izborna volja građana, izražena 11. juna, bila takva da su pobjednici na tim izborima PES i manjinske nacionalne partije, a da su svi ostali učesnici imali slabiji rezultat nego na izborima 2020. godine.

„Mi mislimo da se Spajiću, ja sam to jasno iznio, treba dati mandat za sastavljanje buduće vlade“, naveo je Nimanbegu.

Kako je kazao, principi i rad nove vlade sigurno će se još definisati, a očekuju da će Milatović imati odgovoran stav po tom pitanju.

Upitan da li su već pregovarali sa Spajićem i gdje vide sebe u novoj vladi, Nimanbegu je rekao da su razgovarali sa Spajićem o prinicpima i da su iznijeli stavove da decentralizacija vlasti u budućnosti mora preći sa deklarativnog na praktično.

„Prošla i pretprošla vlada su govorile da će raditi na tome, nije dovoljno rađeno. Ako budemo našli zajednički jezik što se tiče tih djelova političkog programa buduće vlade, rado ćemo biti učesnici u vladi“, rekao je Nimanbegu.

Upitan da li smatra da će biti dovoljne podrške za formiranje vlade, Nimanbegu je rekao da je na konsultacijama Milatoviću kazao da se u Crnoj Gori puno radi na tome da se Spajiću ne da mandat.

„Treba se dati prilika da ta grupacija, koja je dobila 24 mandata i koja želi promjene u Crnoj Gori, pokaže svoju politiku na djelu“, rekao je Nimanbegu.

On je, upitan o eventualnom učešću koalicije Za budućnost Crne Gore u novoj vladi, kazao da učešće tako heterogenih političkih subjekata, koji nemaju iste stavove o puno važnih pitanja, može dovesti do ranjivosti svake buduće vlade, kao što je bila i prošla.

Nimanbegu je istakao da se prethodna vlada spotakla na prvom pitanju, a to je bilo pitanje oko ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Budući mandatar, a mi očekujemo da to bude Spajić, mora imati na umu da sastavljanje vlade nije samo matematički, nego mora biti programski“, zaključio je Nimanbegu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi