fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaNačelno dogovoreni detalji za otvaranje ambasade u Rijadu

Načelno dogovoreni detalji za otvaranje ambasade u Rijadu

Podgorica, (MINA) – Detalji u vezi sa otvaranjem diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore u Saudijskoj Arabiji načelno su dogovoreni, rekao je generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Mileta Radovanić, dodajući da će o vremenskom okviru javnost biti blagovremeno informisana.

On je kazao da je u razgovorima sa zvaničnicima Saudijske Arabije u prethodnom periodu intenzivirano pitanje otvaranja diplomatsko–konzularnog predstavništva u toj zemlji.

„Načelno su dogovoreni logističko–tehnički detalji vezani za proces otvaranja predstavništva u Rijadu, a o vremenskom okviru javnost će biti blagovremeno informisana“, rekao je Radovanić.

Kako je naveo, MVP je, dodatno, sistematizovalo diplomatsko–konzularna predstavništva u Danskoj i Egiptu.

Radovanić je ocijenio da će otvaranje ambasade u Kopenhagenu podstaći aktivnije prisustvo Crne Gore u skandinavskim zemljama.

„Dok će se posredstvom ambasade u Kairu intenzivirati kontakti Crne Gore sa afričkim zemljama, kao i dodatno pospješiti saradnja sa Egiptom u oblasti turizma, nakon uspostavljanja čarter linije i viznih olakšica tokom turističke sezone“, dodao je Radovanić.

On je rekao da se Vlada Crne Gore, od obnove nezavisnosti, opredijelila za izgradnju i širenje mreže dinamikom koja će pratiti ostvarivanje vanjskopolitičkih ciljeva, te adekvatnu zastupljenost na geostrateški najvažnijim adresama.

„Imajući to u vidu, odluke o otvaranju novih diplomatsko-konzularnih predstavništava donosiće se, kao i do sada, u skladu sa planom razvoja diplomatsko-konzularne mreže, vanjskopolitičkih prioriteta i raspoloživih resursa“, zaključio je Radovanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Živković: Vlast nesposobnost krije progonom neistomišljenika

Podgorica, (MINA) – Crnogorska vlast svoju nesposobnost krije institucionalnim progonom neistomišljenika, ocijenio je predsjednik...