fbpx
NaslovnicaCrna GoraMekalister: Napredak moguć samo u stabilnom političkom okruženju

Mekalister: Napredak moguć samo u stabilnom političkom okruženju

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je izgubila previše vremena zbog političkih tenzija, ocijenio je predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister i pozvao političke aktere da se angažuju u dijalogu, kako bi država mogla ostvariti napredak ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Mekalister je kazao da je važno da novoosnovane vlasti, kada budu uspostavljene, iskoriste priliku da se vrate političkoj i institucionalnoj stabilnosti i ostvare ozbiljan napredak u pogledu ključnih prioriteta vezanih za EU, posebno u oblasti vladavine prava.

“Ohrabrujem sve političke aktere da se angažuju u konstruktivnom dijalogu i izgradnji međustranačkog konsenzusa kako bi se ispunile želje ogromne većine građana Crne Gore da vide kako njihova zemlja ostvaruje značajan napredak ka članstvu u EU”, rekao je Mekalister za Pobjedu.

On je naglasio da se napredak u reformama može postići samo u politički stabilnom okruženju, gdje se razlike mogu ostaviti po strani za napredak u prioritetnim oblastima.

Mekalister je istakao da je zbog visokih političkih tenzija u Podgorici izgubljeno previše vremena.

“Previše vremena je izgubljeno zbog visokih političkih tenzija u Podgorici, neuspjeha u izgradnji konsenzusa i nedostatka dijaloga, a sve to ne samo da je zaustavilo napredak u reformama vezanim za EU, već je Crnu Goru gurnulo u duboku političku i institucionalnu krizu”, ocijenio je Mekalister.

On je rekao da je ispratio preliminarne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora koji, kako je kazao, održavaju težnje velike većine građana Crne Gore ka članstvu u EU.

Mekalister je poručio da će Evropski parlament nastaviti da u potpunosti podržava evroatlantsku orijentaciju Crne Gore.

“Ruski agresorski rat protiv Ukrajine donio je novi podsticaj politici proširenja, pokazujući da je riječ o strateškom i geopolitičkom ulaganju orijentisanom ka budućnosti u mir, stabilnost i bezbjednost evropskog kontinenta”, rekao je Mekalister.

On je pozdravio punu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

Iako je, kako je kazao Mekalister, Crna Gora često prepoznata kao predvodnik u procesu proširenja, nijedno poglavlje nije zatvoreno u proteklih šest godina.

“Previše vremena je izgubljeno zbog visokih političkih tenzija u Podgorici, neuspjeha u izgradnji konsenzusa i nedostatka dijaloga, a sve to ne samo da je zaustavilo napredak u reformama vezanim za EU, već je Crnu Goru gurnulo u duboku političku i institucionalnu krizu”, kazao je Mekalister.

On je istakao da je Odbor za spoljne poslove spreman da podrži Crnu Goru da čvrsto ostane na strateškom putu EU i da će nastaviti da pomno prati dešavanja u državi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije