fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedojević: Đukanović odbio politički dijalog

Medojević: Đukanović odbio politički dijalog

Podgorica, (MINA) – Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, nedolaskom na sastanak koji je organizovala predsjednica Skupštine Danijela Đurović, odbio je politički dijalog i poslao poruku da nije zainteresovan za rješavanje krize, ocijenio je jedan od lidera Demokratskog fronta(DF) Nebojša Medojević.

Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević napustili su sastanak u Skupštini Crne Gore nakon deset minuta.

Medojević je novinarima u Skupštini kazao da je bilo vrijeme da lideri nađu kompromis u interesu građana i države, kako bi se izašlo iz blokade.

“Ja sam u dopisu posebno insistirao da se okupe lideri stranaka. To je format u kojem možete da vidite da li postoji politička volja za rješenje krize“, rekao je Medojević.

On je naveo da se DF ozbiljno pripremio za sastanak u Skupštini.

„Ja sam pripremio konkretan predlog, ali danas je Đukanović odbio politički dijalog i time jasno poslao poruku da nije zainteresovan za rješavanje krize“, kazao je Medojević.

On je rekao da su u DF-u, pošto Đukanović i lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević nijesu došli, ocijenili da ne postoje politički uslovi da se sastanak održi, jer nijesu htjeli da iznose već poznate stavove.

Prema riječima Medojevića, očigledno da nijesu svi shvatili trenutak u kojem se Crna Gora nalazi i odbili su politički dijalog.

„Opozicija očigledno ima neke druge procjene. Mislimo da je to pogrešno i nije nam drago zbog toga”, rekao je Medojević.

On je kazao da je odgovornost za to što do dijaloga nije došlo adresirana na Đukanovića.

Knežević je rekao “da je DPS danas sa partnerima kliznuo u ekstremizam i radikalizam”.

“Ovo je samo nastavak poruka sa sinoćnjeg protesta sa kojih se srpskom narodu prijetilo istjerivanjem”, naveo je Knežević.

On je rekao da je to poruka evropskim partnerima koji su pozivali na dogovor i prevazilaženje političke i institucionalne krize.

“Đukanović je danas demonstrirao da ne želi razgovor i izlazak iz krize. Mi smo završili sa bilo kakvom inicijativom koja će biti široko upućena svim činiocima političkog života”, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je DPS odabrao vaninstitucionalni način djelovanja.

Knežević je kazao da u DF-u ostaju pivrženi potpisu 41 poslanika, i poručio da je neophodno da lider Demosa Miodrag Lekić bude predsjednik vlade.

Mandić je rekao da su danas dobili jasan odgovor od onih koji su u opoziciji od 30 avgusta.

“Za DF je značajno da imamo stabilnu većinu od 41 poslanika u Skupštini i da ta institucija može da funkcioniše u okviru Ustava i zakona”, kazao je Mandić.

On je naveo da će se opet će staviti u proceduru inicijativa za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povrijedio Ustav, uz novo glasanje o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku i izjašnjavanje o kandidatima za sudije Ustavnog suda.

“Imaćemo Skupštinu, pretpostavljam 22. ili 23. novembra, trudićemo se da ta sjedinica ima tri tačke dnevnog reda – predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav i imaćemo svakako i za ove druge dvije tačke”, rekao je Mandić.

On je kazao da je za izbor sudija Ustavnog suda potrebna podrška 49 poslanika, dodajući da će se krenuti naprijed jer smatraju da će parlamentarna većina sačuvati dogovor koji ima i “koji se iz nedjelje u nedjelju potvrđuje glasanjima u Skupštini”.

Madnić je naveo da je Skupština razradila ustavne norme i da će omogućiti ponovo Đukanoviću da da mandat onima koji imaju parlamentarnu većinu, odnosno kandidatu za koga su se opredijelili.

Kako je kazao, parlamentarna većina treba da utvrdi nove odnose, a ti se odnosi utvrđuju kroz izbor nove vlade.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je da su on i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić odlučili da takođe napuste sastanak, nakon što su to učinile kolege iz DF-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...