fbpx
NaslovnicaGlavna vijestLekić: Država da se uozbilji, crkva da ne daje političke izjave

Lekić: Država da se uozbilji, crkva da ne daje političke izjave

Podgorica, (MINA) – Država treba da se uozbilji u odnosu na crkvu, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić, navodeći da ni crkva ne treba da daje političke izjave.

Lekić je novinarima u parlamentu rekao da kombinacija nedovoljne solventnosti u vođenju državnih poslova dolazi u momentu totalne institucionalne krize i kada postoje sukobi u Vladi koja se, kako je naveo, rasipa iznutra.

Odgovarajući na pitanja o temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za koji je premijer Zdravko Krivokapić kazao da je spreman za potpisivanje, Lekić je rekao da ta tema traje cijelo vrijeme mandata aktuelne Vlade, sa misterijama, letovima za Beograd, nedovoljnim objašnjenjima i bez transparentnosti.

„Dešava se to da je (Milo) Đukanović prije dvije godine otvorio temu crkve, i ta tema i danas traje, samo što se mijenjaju protagonisti“, kazao je Lekić.

Prema njegovim riječima, sada se plaća ceh jedne neozbiljnosti i netransparentnosti.

“Na kraju krajeva svi treba da izvuku neke pouke, i država, i da se uozbilji u odnosu na crkvu, a i crkva da takođe ne daje političke izjave“, rekao je Lekić.

On je istakao da je protivnik ateističkog fundamentalizma, odnosno, kako je naveo, ideološkog progona crkve, ali i da je protivnik toga da se crkva miješa u državne poslove.

lekić je kazao da postoji neozbiljnost koju treba zaustaviti i napraviti preokret.

„Svi koji učestvuju u društvenom životu treba da daju doprinos tom preokretu, pa će onda ova tema biti manje dramatična, manje tajanstvena“, rekao je Lekić.

Na pitanje šta vidi kao rješenje aktuelne situacije i da li će prihvatiti poziv potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića na razgovor, Lekić je kazao da razgovara i sa drugim kolegama i da nema potrebe da odbije taj razgovor.

„Rješenje krize treba početi u parlamentarnoj većini i vidjeti da li tamo ima izgleda da se dođe do većine, ako nema, onda vidjeti koje su druge mogućnosti, neke tehničke vlade“, istakao je Lekić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U petak višesatna isključenja struje zbog radova na mreži

Zbog planiranih radova na mreži, u petak 08. decembra, bez napajanja električnom energijom će...