fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrapović: Brod Jadran potpuno legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore

Krapović: Brod Jadran potpuno legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Stav Crne Gore je da je brod Jadran potpuno legalno i legitimno vlasništvo države i on se neće promijeniti, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

Krapović je u subotu u Tivtu trebalo da se sastane sa ministrom odbrane Hrvatske Ivanom Anušićem, ali je taj sastanak otkazan zbog, kako je Anušić rekao, izjava Krapovića o ploči u Morinju i o brodu Jadran.

“Poštovanje prema stavu kolege Anušića je odraz naše posvećenosti dijalogu i razumijevanju među svim državama u regionu. Međutim stav Crne Gore je da je Jadran potpuno legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore i on se neće promijeniti”, naveo je Krapović u izjavi dostavljenoj Vijestima.

On je istakao da je njegova odgovornost, kao ministra odbrane, da čuva taj simbol ponosa i istorijskog nasleđa države, koji nadilazi granice materijalnog vlasništva.

“Dijalog i razmjena mišljenja sa našim susjedima su od esencijalnog značaja, te u tom duhu pristupamo svim međunarodnim pitanjima, uključujući i pitanje školskog broda Jadran”, naveo je Krapović, prenosi portal Vijesti.

Kako je istakao, između dijaloga i pregovora je velika razlika, a on nije neko kome ta razlika može promaći.

“Naprotiv, kao ministar odbrane, prihvatio sam razgovor na te teme, ali ne i pregovore jer prihvatanje pregovora znači prihvatanje mogućnosti da Jadran ne bude crnogorski, a ja to otvoreno kažem neću prihvatiti. To je stvar principa i nacionalnog ponosa”, rekao je Krapović.

On je naglasio da je svjestan složenosti odnosa unutar regiona, kao i osjetljivosti pitanja koja se tiču nacionalnog ponosa i nasljeđa.

“Jadran je više od broda – on je živi podsjetnik na našu istoriju i tradiciju, simbol naše povezanosti s morem i naše nezavisnosti”, istakao je Krapović.

On je naglasio da kao takav brod Jadran zaslužuje da bude čuvan i poštovan, ne samo od strane Crne Gore, već i od susjeda.

Prema riječima Krapovića, u duhu izgradnje trajnog mira, saradnje i dobrosusjedstva, Crna Gora se zalaže za stvaranje atmosfere u kojoj se poštuju i cijene nacionalni simboli svih država.

“Naša posvećenost ovom principu nije samo stvar političke volje, već i odraz dubokog uvjerenja u važnost očuvanja kulturnog i istorijskog nasljeđa za buduće generacije”, kazao je Krapović.

On je dodao da vjeruje da je otkazivanje sastanka bilo usmjereno ka domaćoj hrvatskoj javnosti, posebno imajući u vidu da je u Hrvatskoj izborna godina.

Krapović je naglasio da politički i unutrašnji manevri, koji se odvijaju na račun Crne Gore i Ministarstva odbrane, posebno kada je riječ o Jadranu, neće biti politički tolerisani.

“Zajedno možemo izgraditi budućnost utemeljenu na međusobnom poštovanju, dijalogu i saradnji, poštujući integritet svake zemlje”, rekao je Krapović i dodao da Crna Gora ostaje otvorena za konstruktivan dijalog sa svim susjedima, posebno sa Hrvatskom.

On je Anušiću još jednom poželio srdačnu dobrodišlicu u Crnu Goru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg

Putevi pretežno suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima i...