fbpx
NaslovnicaCrna GoraKonstatovane ostavke na poslaničke funkcije

Konstatovane ostavke na poslaničke funkcije

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore konstatovala je danas na sjednici ostavke više poslanika, zbog nespojivosti funkcija.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić dao je pauzu, kako bi se Državna izborna komisija sastala i podnijela parlamentu izvještaj o popuni upražnjenih poslaničkih mjesta.

Skupština je konstatovala ostavke na poslaničku funkciju Milojka Spajića, Anđele Jakšić Stojanović, Filipa Radulovića, Vojislava Šimuna, Naide Nišić, Maide Gorčević, Filipa Ivanovića.

Konstatovane su i ostavke Andreja Milovića, Mirka Đukića, Srđana Pavićevića, Vladimira Martinovića, Alekse Bečića, Moma Koprivice, Dragana Krapovića, Dragoslava Šćekića, Vladimira Jokovića i Nika Đeljošaja.

Skupština je konstatovala i ostavke Edine Hasanage Čobaj na mjesto članice Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i Bojana Baće na mjesto člana Savjeta Radio Televizije Crne Gore.

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić rekao je da bi bilo pristojno da se Mandić na početku sjednice izvinio i uputio objašnjenje poslanicima i javnosti zbog, kako je rekao, nezapamćenog skandala prošle sedmice.

“Kada ste Vi predsjedavali sjednicom, pozdravljali poslanike i poslanice kojih nije bilo u sali, u prisustvu vaših saradnika iz skupštinske službe“, naveo je Nikolić, obraćajući se Mandiću.

Nikolić je kazao da je to neprihvatljivo, da skupštinsko rukovodstvo obesmišljava rad parlamenta.

„Posebno iznenađuje da neko ko ima dug politički staž kao Vi, nakon što je napravio kardinalan propust, namjerno ili nenamjerno, upućuje objašnjenje u kojem kaže da povlači akte sa namjerom da ispoštuje opoziciju i ljude koji žele da se procedure poštuju”, rekao je Nikolić.

On je poručio da neće dozvoliti anarhiju u Skupštini.

„A nadležni organi neka rade u skladu sa onim što je njihova službena dužnost, cijeneći da li je u vašem postupanju bilo krivičnog djela“, dodao je Nikolić.

Poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore Slaven Radunović rekao je da se ovakav slučaj dešavao više puta u prethodnom periodu.

“Vi sad prvi put nalazite za shodno da se na ovakav način odnosite prema ovakvom događaju, kada je Mandić predsjednik Skupštine“, kazao je Radunović.

On je rekao da je bio red da generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić kaže da se ovo dešavalo i u prethodnom periodu, a ne da „Mandić trpi ovakvu medijsku hajku zbog nečeg što je rađeno i prije”.

Nikolić je, odgovarajući Radunoviću, kazao da se nikad nije dogodilo da počne sjednica parlamenta, a da joj ne prethodi Kolegijum predsjednika Skupštine, interni dogovor šefova poslaničkih klubova, objava na sajtu parlamenta, ili poruka kojom se poslanici obavještavaju o nastavku rada.

“Nema tog generalnog sekretara niti bilo kog pojedinca iz skupštinske službe koji bi na sebe preuzeo odgovornost za održavanje onakve sjednice Skupštine“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, činjenica da su akti povučeni dokazuje da to nije bila sjednica Skupštine.

On je dodao da je dobro što su akti povučeni.

“To na najbolji način ilustruje i argumentuje ovu kampanju da je to navodno nekad bila praksa. Da je bila praksa, vi biste bili spremni da u tome istrajete, ali ste brzo povukli akta”, naveo je Nikolić.

Radunović je pozvao Klarića da kaže da li se ovo do sad događalo.

On je pozvao i šefa Kluba poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića da kaže da li se ovo događalo.

„Ja sam bio svjedok da su oni, između ostalog, to predložili Mandiću. A to što on iz džentlmentskih razloga njih pokriva, to je druga stvar. Ali mislim da je red da i oni budu džentlmeni i kažu – da, ovo se događalo kao jedna tehnička stvar, da se ne uznemirava 81 poslanik”, rekao je Radunović.

Mandić je naveo da je mislio „da je ova stvar prepričana juče na Kolegijumu“.

“Veoma sam ponosan što sam vratio te akte. Ta procedura se ranije dešavala i nije se zamjerala nekom drugom ko je bio na mjestu predsjedavajućeg, ali se zamjera meni“, kazao je Mandić.

On je rekao da prihvata odgovornost.

„Nema ničije druge odgovornosti, ni generalnog sekretara ni bilo čije”, dodao je Mandić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radulović: Radimo puteve u svakom kraju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Plav će do kraja avgusta dobiti rekonstruisanu raskrsnicu vrijednu 300 hiljada...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi