fbpx
NaslovnicaCrna GoraI LP poziva na bojkot popisa

I LP poziva na bojkot popisa

Podgorica, (MINA) – Liberalna partija (LP) pozvala je sve liberale i građane Crne Gore da bojkotuju popis stanovništva.

To je odlučilo Predsjedništvo partije nakon, kako su kazali, analiziranja ubjedljive i utemeljene argumentacije za odlaganje popisa planiranog za period 1-15. novembar.

“I nakon dobijanja odgovora nadležnih institucija, prije svega Vlade, i uz detaljno sagledavanje svih okolnosti i nespornih elemenata, odbijajući da učestvuje u pripremljenoj farsi“, dodaje se u saopštenju.

LP je, kako se navodi, zajedno sa suverenističkim i građanskim partijama, nacionalnim vijećima manje brojnih naroda, crnogorskim organizacijama u oblasti kulture i umjetnosti i nevladinim organizacijama, u prethodnih nekoliko sedmica Vladi i domaćoj javnosti predstavila argumente zbog kojih je popis potrebno odložiti.

Dodaje se da popis treba odložiti kako bi se održao u periodu i uslovima u kojima će biti ono što istinski i mora biti i što jeste u razvijenim demokratskim društvima.

„A kako i stoji na web sajtu MONSTAT-a – najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi na svakih deset godina u skladu sa jedinstvenim standardima Ujedinjenih nacija i Evropske komisije“, kaže se u saopštenju.

Iz LP su rekli da se Vlada oglušuje na sve argumente, „ignoriše ih vodeći se očigledno agendom koju mora sprovoditi, a koja je skrojena na Andrićevom vencu u Beogradu“.

Oni su naveli da je za evropsku i građansku Crnu Goru mnogo značajnija adresa – Evropski parlament koji je usvojio Rezoluciju o Crnoj Gori u kojoj se jasno navodi da je popis moguće održati tek nakon što se završi politički zastoj u državi, a u skladu sa međunarodnim i standardima Evropske unije (EU).

„Ukoliko se ne desi iznenadni preokret i Vlada odloži popis ili prihvati uslove i argumente opozicionih partija, onako kako je Vlada 2011. godine imala sluha za zahtjeve tadašnje opozicije, LP poziva svoje članove i simpatizere i sve građanke i građane da bojkotuju popis“, kaže se u saopštenju.

Iz LP su rekli da bi se bojkotom zatvorila vrata planovima da se razori građanska, multietnička, sekularna, antifašistička i evropska Crna Gora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...