fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐurović: Ustav da bude iznad svih parcijalnih interesa

Đurović: Ustav da bude iznad svih parcijalnih interesa

Podgorica, (MINA) – Svaki ustav, pa i najviši pravni akt Crne Gore, trebalo bi da bude iznad svih kratkoročnih politika i parcijalnih interesa, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Đurović je prisustvovala danas skupu posvećenom obilježavanju 15 godina od donošenja Ustava Crne Gore, koji su organizovali Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Udruženje pravnika, u saradnji sa Skupštinom.

Ona je ocijenila da se 15 godina od donošenja Ustava Crne Gore pokazalo da najviši pravni akt ima potreba za određenim poboljšanjima.

Đurović je pozvala predstavnike akademske zajednice, koji se bave tom tematikom, da svojim promišljanjem traže i ponude poboljšanja i unapređenja za neka rješenja koja su se pokazala nedjelotvornim tokom vremena.

Ona je kazala da je napredak civilizacije i pojedinih društvenih oblika uređenja oslikavan, između ostalog, i u napretku pravnog sistema i njegove uređenosti, i da je ustav dolazio kao kruna, odnosno slika oblika vladavine, ali i garancija očuvanja sloboda.

Prema riječima Đurović, kult poštovanja ustava je uzdizan do nivoa da se javni djelatnici zaklinju sa rukom na njemu kao na svetoj knjizi.

“Svaki ustav, pa i Ustav Crne Gore, trebalo da bude iznad svih kratkoročnih politika i parcijalnih interesa”, kazala je Đurović.

Ona je rekla da, iako je tačno da Ustav ne može sve predvidjeti i detaljno razraditi, svi treba pozitivnim pristupom da doprinesu ostvarivanju njegovog duha i suštine.

Đurović je pozvala sve javne funkcionere i građane da poštuju Ustav i pravni poredak i doprinesu napredovanju u razvoju i očuvanju pravnih tekovina Crne Gore.

Ona je pozvala i poslanike da narednih dana sa dobrom namjerom i na maksimalno odgovoran način pristupe imenovanju sudija Ustavnog suda, kako bi ovaj jubilej obilježili i kompletiranjem te izuzetno važne institucije.

Đurović je konstatovala da bi bilo plodotvorno nastaviti sa organizovanjem aktivnosti čija bi tema upravo bila u vezi sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore.

“Jer taj akt treba da bude iznad svega i iznad svakoga”, zaključila je ona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije