fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaĐurović: Ukrajinci prepoznali Crnu Goru kao sigurnu kuću

Đurović: Ukrajinci prepoznali Crnu Goru kao sigurnu kuću

Podgorica, (MINA) – Ukrajinci su prepoznali Crnu Goru kao sigurnu kuću i prostor u kome osjećaju sigurnost i dobrodošlicu, ocijenila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović se danas sastala ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olehom Herasimenkom.

Đurović je konstatovala da Crna Gora i Ukrajina u kontinuitetu njeguju prijateljske i konstruktivne odnose.

Ona je, u svjetlu aktuelnih dešavanja, ponovila da Crna Gora stoji uz ukrajinski narod.

Đurović je rekla da se nada da će Ukrajina uskoro imati perspektivu slobodne i prosperitetne države.

“Kao i da ćemo zajedničkim zalaganjima nastaviti da značajno unapređujemo saradnju”, kaže se u saopštenju.

Đurović je, kako se navodi, naglasila važnost obezbjeđivanja kontinuiteta parlamentarne diplomatije.

Ona je podsjetila na nedavno učešće crnogorske delegacije na Prvom parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme, koja je održana u Zagrebu krajem oktobra, i bilateralni sastanak sa predsjednikom Vrhovne rade Ukrajine Ruslanom Stefančukom, koji je održan na marginama Samita.

“Đurović je uz osvrt na činjenicu da je rat u Ukrajini prerastao u najveću bezbjednosnu krizu i humanitarnu tragediju na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata, iskazala žaljenje zbog brojnih gubitaka života, ljudske patnje i razaranja”, kaže se u saopštenju.

Ona je podsjetila da je Crna Gora u svim međunarodnim formatima osudila agresiju i nesebično otvorila vrata za ukrajinski narod.

“Počastvovani smo da su Ukrajinci prepoznali Crnu Goru kao sigurnu kuću, kao prostor u kome osjećaju sigurnost i dobrodošlicu”, kazala je Đurović.

Herasimenko je zahvalio Đurović na učešću na Prvom parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme i pozvao je da posjeti Kijev.

Navodeći da prepoznaje i cijeni složenost političkog trenutka u kome se nalazi Crna Gora, Herasimenko je rekao da se nada da postoji snaga za rješavanje unutrašnjih prilika u državi, na dobrobit građana.

Herasimenko je zahvalio Crnoj Gori na, kako je naveo, nesebičnoj podršci koju pruža ukrajinskom narodu.

On je, kako se dodaje, istakao da Ukrajinci svakodnevno osjećaju dobrodošlicu i podršku, i prepoznaju Crnu Goru kao svoju kuću.

Herasimenko je upoznao Đurović sa stavom Ukrajine i pozivom koji je 21. oktobra ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba uputio svim parlamentima svijeta da podrže Ukrajinu i odaju poseban pijetet prema istorijskom događaju, poznatom kao “Holodomor 1932-1933”, koji se desio u Ukrajini.

On je naveo da će Ukrajina 26. novembra obilježiti 90. godišnjicu od tog datuma.

Ističući da je ta tema u Crnoj Gori nova, i da se o njoj ne zna mnogo, Đurović je rekla da bi o njoj trebalo da se upoznaju i poslanici crnogorske Skupštine.

Đurović je, kako se navodi, ponovila da je geopolitička orijentacija Crne Gore u potpunosti usaglašena sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije.

Ona je dodala da će Crna Gora i u narednom periodu pažljivo pratiti dalje odluke država članica u dijelu vanjske politike, dodatno u ravni parlamentarne diplomatije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije