fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐukanović: Idućeg mjeseca očekujem razrješenje situacije

Đukanović: Idućeg mjeseca očekujem razrješenje situacije

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je, govoreći o aktuelnim političkim prilikama, naveo da očekuje da će naredni mjesec donijeti razjašnjenje situacije u pravcu očuvanja multietničkog sklada, stabilnosti i realne perspektive evropske budućnosti države.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Đukanović je to poručio tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

“Đukanović je naveo da je zadovoljan posjetom Piča, koju razumijemo kao još jedan pokazatelj posvećenosti Ujedinjenog kraljevstva stabilnosti i prosperitetu ZB, što je posebno značajno u uslovima deficita pažnje Zapada prema ovom regionu”, kazali su iz Službe za informisanje.

On je poručio da se Crna Gora raduje se pažnji koju zvanični London posvećuje Zapadnom Balkanu.

“Posjeta može biti ohrabrenje i velika pomoć proevropskim snagama u svim zemljama regiona, i još jedna je u seriji potvrda izjava britanskih zvaničnika da, bez obzira na bregzit, Velika Britanija ne napušta region”, rekao je Đukanović.

On je, kako su kazali iz Službe za informisanje, visoko ocijenio kvalitet bilateralnih odnosa dvije države.

Đukanović je naveo da je kontinuirana podrška Ujedinjenog Kraljevstva značajna za Crnu Goru, kako u periodu turbulentnih dešavanja devedesetih, obnove nezavisnosti, prijema u NATO, tako i danas na putu ka članstvu u EU.

Iz Službe za informisanje su naveli da je Đukanović pozdravio saradnju u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova, carine i finansija i borbe protiv organizovanog kriminala.

“On je informisao sagovornika o aktuelnim političkim prilikama Crne Gore, gdje je toku proces konsolidacije vlasti, uz očekivanje da naredni mjesec donese razjašnjenje situacije u pravcu očuvanja multietničkog sklada, stabilnosti i realne perspektive evropske budućnosti”, kaže se u saopštenju.

Đukanović je dodao da očekuje da će se Crna Gora vratiti u poziciju stabilnog partnera u promociji evropske i evroatlantske politike.

Pič je naglasio da je njegovo imenovanje pokazatelj interesovanja Velike Britanije za region Zapadnog Balkana, dodajući da će će neumorno raditi da pomogne procesima.

“Podsjetivši da je kroz prethodni rad u odbrambenom sektoru bio neposredni svjedok prijema Crne Gore u NATO tijesno sarađujući sa našim sistemom odbrane, iskazao je zadovoljstvo jako dobrim odnosima”, naveli su iz Službe za informisanje.

Uz visoke ocjene o profesionalnim kapacitetima crnogorske vojske, Pič je istakao da je njegov dolazak znak prijateljstva prema Crnoj Gori.

On je naglasio da je vrijeme da se, sa najvišeg nivoa, Crna Gora konačno pozabavi pitanjem dezinformisanja, koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju i oblikovanjem političkog pejzaža nanose ozbiljnu štetu.

“Vlada Velike Britanije podržava demokratiju u Crnoj Gori i njene institucije i poštuje dužinu odnosa dvije države”, kazao je Pič.

On je najavio blisku saradnju sa izaslanicima Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD), i ambasadorima u regionu, kako bi se svaki vakum pogodan za upliv trećih strana ispunio evropskim i evroatlantskim vrijednostima.

“Moramo spustiti tenzije kako bismo dozvolili dijalogu da funkcioniše”, rekao je Pič.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda Crvene zvezde u Parizu

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Crvene zvezde pobijedili su večeras u gostima ekipu Pariza 80:77,...